Souvenir: scout Isabelle Huppert maar voor het Songfestival ***

Als actrice hoeft Isabelle Huppert, die vorig jaar flink in de prijzen viel met haar hoofdrol in Elle, zich al jarenlang niet meer te bewijzen. In Souvenir, de tweede speelfilm van Bavo Defurne, houdt ze ook als zangeres alle ogen op zich gericht.

Hard nodig, want het verhaal over de comeback van de popzangeres die ooit bijna het Eurovisie Songfestival won, is traag, ongelofelijk voorspelbaar maar dankzij de sterperformance van mademoiselle Huppert niet saai.

*pas op voor mogelijke spoilers

Liliane garneert plateaus paté met bessen en blaadjes groen. Als haar fabrieksdienst erop zit, stapt ze in de bus naar huis, waar ze haar koffiekopje achteloos nog eens volschenkt met een borrel en flarden meepikt van een spelprogramma op tv. Er wordt in eerste instantie weinig gesproken in Souvenir, maar met de feilloze bodylanguage van Isabelle Huppert is dat bepaald geen straf.

Een tweede personage, de jonge bokser/collega Jean (jong talent Kévin Azaïs) is nodig om Liliane haar levensverhaal te ontlokken. Aangestoken door zijn optimisme stelt ze zich voor het eerst sinds jaren weer open voor haar zangcarrière, en voor de liefde. Een geen moment verrassend plot ontvouwt zich. Schrijver/regisseur Bavo Defurne laat Liliane en Jean flink om elkaar heen draaien maar spannend wordt het niet.

Wat beklijft is dat Isabelle Huppert geen onverdienstelijk zangeres blijkt. De magie die ze als actrice weet over te brengen, voel je ook als ze het podium betreedt in de rol van Liliane. In een rode jurk, duidelijk een overblijfsel uit de eerste fase van haar carrière, ontroert ze haar publiek, in eerste instantie bestaande uit verstokte fans; veteranen, bejaarden, … , maar later (de rode jurk is inmiddels vervangen voor een exemplaar vol glitters) ook de vele Songfestivalfans.

Haar ‘hit’ Joli Garçon, gecomponeerd door de Amerikaanse orkestband Pink Martini, is een schot in de roos en de leus ‘je dit oui’ zoemt nog lang na de aftiteling door je hoofd. Souvenir, het is zeker niet Hupperts beste film, maar als muzikale verrassing uitstekend geslaagd.

Souvenir_st_9_jpg_sd-low

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s