The Only Living Boy in New York: dit had een nieuwe Woody Allen kunnen zijn ***

Ze staan in een art gallery in Manhattan als Mimi Thomas vertelt dat ze in aanmerking komt voor een studiebeurs in Zagreb, Kroatië. Slecht nieuws voor Thomas die op dat moment geen ander doel voor ogen heeft dan met Mimi op het strand liggen. Naakt.

The Only Living Boy in New York, een film van Marc Webb, begint als een romantische coming of age maar onthult als een baboesjka pop telkens een nieuwe laag waardoor de film uitgroeit tot een verrassend liefdevol drama en zich kan meten met recente Woody Allen (Cafe Society) en Noah Baumbach (While We’re Young) producties.

*pas op voor mogelijke spoilers

Thomas is de zoon van uitgever Ethan (symphatiek neergezet door Pierce Brosnan) en de wat labiele moeder Julia (Cynthia Nixon). Qua carrière komt hij niet verder dan vage plannen om te schrijven en niet opdagen bij een door zijn vader gepland gesprek met een loopbaanadviseur. Privé droomt hij van een relatie met Mimi, die liever ‘gewoon vrienden’ wil zijn. Dan betrapt hij Ethan met de bloedmooie Johanna (Kate Beckinsale) >>

You’re the boy that’s following me.

Het ontmoeten van Johanna ontketent een reeks gebeurtenissen die The Only Living Boy in New York, de film die begon met wat kunstmatige wijze woorden en irritant onscherpe shots, met de minuut meer de moeite waard maken.

Jeff Bridges (The Big Lebowski), in eerste instantie alleen te horen als voice-over, komt in het appartement onder Thomas te wonen en ontwikkelt een bijzondere band met de jongen die zich intussen flink in de nesten werkt maar met elke keuze een interessanter, meer volwassen mens wordt. Met de pientere en tegelijk slungelige houding die de Britse acteur Callum Turner (War & Peace) Thomas geeft, doet hij sterk denken aan een jonge Woody Allen.

Zo nu en dan kramen de personages nog steeds tegeltjeswijsheden uit die de spontaniteit niet ten goede komen. “The only way out… is through.” Maar regisseur Marc Webb laat genoeg moois zien om nieuwsgierigheid te wekken naar wat deze Hollywood regisseur ((500) Days of Summer, The Amazing Spider-Man) nog meer in zijn mars heeft.

Waar een Simon & Garfunkel song al niet toe inspireert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s