Kleine IJstijd: op de proef gesteld door Hannah Hoekstra ***

Grote mensen, daar kun je beter soep van koken.

De bekroonde uitspraak van Madelief, hoofdpersoon uit het gelijknamige kinderboek van Guus Kuijer, is perfect van toepassing op de personages uit Kleine IJstijd. De nieuwe film van Paula van der Oest (Tonio, Lucia de B., Black Butterflies) legt zonder fratsen (Tibetaanse wensballonnen daargelaten), en bij vlagen komisch, bloot dat verstand niet met de jaren komt.

Een vriendengroep komt bijeen voor het uitstrooien van de as van Kas. Kas was hun vriend, (ex-)partner, vader en zanger van de band waardoor ze elkaar kennen. Delphina (Hannah Hoekstra), de 26-jarige vriendin van Lo, is er voor het eerst bij.

‘Grote mensen, daar kun je beter soep van koken.’ Ze zegt het niet, maar je ziet het haar denken. Met een van een drone afgesloopte camera maakt ze filmpjes van de vrienden. Vrienden die het moeilijk hebben, kwetsbaar lijken. De onverschrokken toon waarop ze iedereen ondervraagt ‘wat betekende Kas voor jou’ suggereert dat de situatie haar onverschillig laat – maar schijn kan bedriegen.

De naar liefde hunkerende ex (Ariane Schluter), de succesvolle advocaat met bindingsvrees (Johan Heldenbergh), de ex-zangeres die ‘dan maar’ en zangschool is begonnen (Manoushka Zeegelaar-Breeveld)… De personages zijn stereotiep en hun grappen/verwikkelingen voorspelbaar. Pas als zoon Davy (Thijs Boermans) en Delphina hun frustraties over de oudere garde uiten, horen de in hun patronen vastgeroeste vrienden elkaar weer.

Kleine IJstijd, geïnspireerd op Lawrence Kasdans klassieker The Big Chill (1983), is realistisch drama bij uitstek. Elke scène legt bloot dat het onderhouden van relaties niet vanzelf gaat en dat verstand niet perse met de jaren komt. ‘Ik lust geen alcohol’, zegt Delphina als ze mag kiezen tussen bier, wijn of wodka. De oudere dames staan er, volle wijnglazen in de hand, beteuterd bij.

Je wordt niet verrast of op scherp gesteld zoals in het Scandinavische familiedrama Festen gebeurt. Maar ga je een familieweekend tegemoet, dan kun je uit Kleine IJstijd een prima gedragscode destilleren om er een gedenkwaardig event van te maken.

Kleine-IJstijd_st_9_jpg_sd-low_©-Pief-Weyman-NL-Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s