The Mountain Between Us: alleen voor ware Idris Elba fans **

Alex (Kate Winslet) loopt de luchthaven in. Een nieuw uitziende jas met bontkraag, bruin suède hoed en tribal-achtige sieraden geven haar het imago van iemand die wakker werd en bedacht: ‘vandaag voel ik mij een avonturier’.

The Mountain Between Us, van regisseur Hany Abu-Assad, geeft je vaker zo’n ‘poging tot’-gevoel. Zonde, want met Idris Elba (Luther) en Kate Winslet (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) heeft hij twee steracteurs tot zijn beschikking.

* pas op voor mogelijke spoilers

Wegens noodweer zijn alle vluchten in Salt Lake City gecancelled. De impulsieve fotografe Alex, onderweg naar haar bruiloft, haalt neurochirurg Ben (Idris Elba) over om het per helikopter te proberen. Het brengt ze in een verlaten, besneeuwd berglandschap waar ze het gewond en wel met een paar advil, wat candybars en de hond van de piloot moeten zien te rooien.

Het idee op elkaar aangewezen te zijn in the middle of nowhere, is een interessant gegeven. Maar als een film, gebaseerd op het gelijknamige boek van auteur Charles Martin, barst van de dialogen die niet lekker lopen, wordt het een irritante zit: ‘I want to stay with you. Uh, stick with you,’ horen we Ben stamelen als hij de weggelopen Kate heeft ingehaald. Wie Idris Elba in Luther heeft zien spelen, weet dat stamelen en Idris Elba een vreemde combinatie zijn. ‘I’ll get the coffee,’ grapt Kate als ze het goed hebben gemaakt. Een grap die in het luchtledige blijft hangen, gezien de camera op dat moment niet op een van hun gezichten maar op de rug van Kate is gericht.

De film wordt even beter als de twee dichter naar elkaar toegroeien. Sowieso is de cinematografie van Mandy Walker, die ook in Hidden Figures liet zien geen visueel detail onbelicht te laten, adembenemend. De mist die boven de besneeuwde bergtoppen hangt doet je – de barre omstandigheden terzijde – verlangen naar een enkele reis naar het filmgebied in Brits-Columbia.

Maar de wel heel erg Hollywood-dramatische epiloog drukt het gevoel dat de wrevelige kloof tussen de spelers en de kijkers is gedicht, definitief de kop in.

_KF17628.NEF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s