Deze speler redt privacy thriller The Fox

Afgaande op het welbekende gezegde ‘Je bent wat je eet’, is Europol-agent Simon Fox er niet best aan toe. Maar dat is zijn minste probleem in de Nederlandse misdaadfilm The Fox.

Op zijn nachtkastje een glas met bodempje koffie en een half opgegeten broodje. Voor het geval die je ontgaan waren, prijkt op het fornuis een doos met afgekloven pizzakorsten en staat het aanrecht vol lege flesjes bier. Sinds een eerdere, uit de hand gelopen, zaak slaapt Simon Fox slecht. Overdag trillen zijn vingers na het zoveelste bekertje cafeïne. Hij woont alleen en als zijn vader overlijdt, vliegt hij enkel voor de begrafenis op en neer.

Fox is zo’n agent die leeft voor zijn werk. As hij door zijn baas op non-actief wordt gesteld, stort hij zich off the record op de link tussen een naoorlogse verzetsorganisatie, opgericht door zijn vader, en een op handen zijnde privacywet die van Nederland een politiestaat kan maken. Met die privacywet heeft filmmaker Klaas van Eijkeren een relevant thema te pakken, het is dan ook een tegenvaller te zien hoeveel clichés hij toepast om dit thema uit te werken.

Naast de standaard hoofdpersoon, ligt ook het kat-en-muisspelletje dat zich tussen Fox en Europol ontvouwt erg voor de hand. Dat Europol-baas D’Arnaud (Eric Corton) voor problemen gaat zorgen, weet je al als de camera inzoomt op zijn dominante gouden ring. En dat boek over Napoleon staat vast ook niet toevallig op zijn bureau.

Het is aan titelrolvertolker Morgan C. Jones (Game of Thrones) te danken dat je blijft kijken. Zijn loyaliteit aan zijn vader en een collega die aan het begin van de film het loodje legt, maken hem sympathiek. Een gevoel dat versterkt wordt als je hem in dialoog ziet met toevallige voorbijgangers die hij aanklampt voor een praatje (over ondergrondse bunkers) of het lenen van een telefoon (om zijn vrouw te bellen, zogenaamd). Gesprekjes die hij niet zomaar aanknoopt maar telkens bijzonder oprecht voelen.

The Fox is een van de eerste films van Klaas van Eijkeren. Een maker die het in zich heeft om actuele verhalen te vertellen en een volgende keer hopelijk minder afgekloven pizzaresten inzet om deze in beeld te brengen.

De politieke thriller The Fox is vanaf 30 november te zien via Video on Demand en vanaf 20 december beschikbaar via iTunes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s