Monster: het is net een Noorse remake van Midnight Sun

Vorig jaar verrasten de makers van The Bridge; Måns Mårlind en Björn Stein met de Frans-Zweedse serie Midnight Sun (sinds kort op Netflix). Van de Se7en-achtige setting, woeste natuurbeelden en een pittige hoofdrolspeelster (Leïla Bekhti) die je daarin ziet, sla je stijl achterover.

Monster lijkt het Noorse antwoord op Midnight Sun…

Politieagent Hedda Gilbert (Invild Holthe Bygdnes) keert vanuit Oslo terug naar haar geboorteplaats in het hoge noorden waar ze met gemengde gevoelens wordt ontvangen. Ze is timide, zeker voor een politieagent en staat niet te springen om het onderzoek naar de verdwenen tiener Tyra te leiden.

Rap op de verdwijning van Tyra valt een ander personage dood neer, wordt er geschoten in een hotel waar tegelijkertijd een agent het bewustzijn verliest wegens een overdosis, spant een religieuze sekte samen tegen de politie en wordt het lichaam van Tyra gevonden. Uit haar open mond kruipt een adder.

Het is niet ongewoon om zwaar in te zetten in pilotafleveringen. Het is ook niet verboden om een sterk plot, zoals Midnight Sun, in bewerkte vorm na te vertellen. Maar in Monster ontwikkelen al deze op zich spannende ingrediënten zich niet tot een serie die je raakt; hoofdpersonage Hedda intrigeert niet, het camerawerk is middelmatig en de plot lijkt zo sterk op het veel betere Midnight Sun dat je – als je die thriller hebt gezien – niet anders kan dan concluderen dat Monster, op de adder uit de dode mond na, niet die nieuwe, supergoede Scandinavische serie is waar je op had gehoopt.

Monster-ep01-150517-fra grade.mov.00_00_49_03.Still018

Misdaadserie Monster was te zien op het Leiden International Film Festival, komt 21 november online uit en 28 november op dvd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s