The Florida Project: dit zit dus achter Disney ★★★★

In The Florida Project doen zich onder de rook van ’s werelds meest beroemde pretpark situaties voor die even schrijnend als schattig zijn. Die het begin van een Disney-verhaal hadden kunnen zijn, maar zich niet ontwikkelen tot een sprookjeseinde.

De zesjarige Moonee (fantastisch gespeeld door Brooklynn Prince) zal waarschijnlijk nooit de Nobelprijs winnen, maar speelt meer buiten dan menig welgesteld stadskind. Maar is het hebben van een blij spelend kind genoeg om een goede moeder te zijn?

“Vlug, er zijn nieuwelingen!” De zesjarige Moonee en Scooty rennen hun vriendje Dicky achterna naar het motel waar hij verblijft. Vanaf de galerij bespuugt het drietal de auto van de net aangekomen familie. Ze worden gepakt, moeten de ruiten schoonmaken en vermaken zich daar net zo mee als met het bekladden. Het zijn kinderen, en kinderen halen kattenkwaad uit.

Woonden Moonee en Scooty in een Vinex-wijk, dan was er geen klap aan hun gedonderjaag geweest. Maar hun moeders huren kamers in een lilakleurig motel, vlakbij Disney World. Kamers die niet bedoeld zijn voor permanente bewoning, maar zolang de wekelijkse huur (ongeveer $300,-) betaald wordt, knijpt manager Bobby (zeer sympathiek neergezet door Willem Dafoe) een oogje dicht.

Het is zomervakantie. Of de kids daarna naar school gaan, is de vraag. “Tussen de middag heb je pauze,” weet een vriendinnetje Moonee te vertellen. Moonee fronst. Haar leven is een grote pauze gevuld met bij elkaar gebedeld roomijs, pizzapunten, plastic speelgoed en het bij de motelhuur inbegrepen zwembad. Ze heeft een grote fantasie; naar de koeien in het weiland sluipen, noemt ze ‘op safari gaan’ en hoewel je haar op wat tomatensaus na geen groenten ziet eten, wordt er redelijk voor haar gezorgd.

Moeder Halley (de vader is buiten beeld) is zelf nog amper volwassen maar betaalt dankzij wat clandestiene parfumverkoop de wekelijkse huur van de motelkamer. En een ‘gratis’ ontbijtje in een nabijgelegen Disney World-hotel, is zo geregeld als dochterlief zin heeft in frambozen. Moonee is een blij meisje, wordt niet mishandeld en gaat nooit met honger naar bed. Maar is Halley een goede moeder?

Met haar lichaam vol speelse tatoeages van halve maantjes en rozen, en haar funky groen geverfde haar, oogt de 22-jarige Halley amper volwassen. Die jeugdige spontaniteit maakt van haar iemand met wie Moonee zich nooit hoeft te vervelen, maar een lichtend voorbeeld is een moeder die gestolen Disney World-bandjes doorverkoopt niet.

Het spel van beide dames is schitterend, zeker als je nagaat dat Bria Vinaite (Halley) geen noemenswaardige acteerervaring heeft; Baker vond haar via Instagram. The Florida Project sluit daarmee mooi aan bij de trend spelers-van-de-straat te blenden met een sterrencast (in dit geval bestaande uit Willem Dafoe), zoals ook in Under the Skin, Ma Loute en The Rider gebeurde.

The Florida Project neemt je mee op vakantie in een sloppenwijk, vermomd als vakantiepark. Of andersom. Want filmmaker Sean Baker showt met ontroerende en speelse taferelen beide kanten van een medaille die mogelijk dichterbij jouw eigen leefomgeving ligt dan je dacht.

The Florida Project ★★★★ is vanaf 8 februari te zien in de bioscoop

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s