Broeders: een Trojaans oorlogsdrama

Door Helena te verleiden en mee te nemen naar Troje, ontketent Paris de Trojaanse oorlog. Een decennium vol verwoestingen en dodelijke slachtoffers is het gevolg. Had Paris de vrouw van zijn dromen moeten negeren of is in de naam der liefde elk risico geoorloofd?

Yasin (Bilal Wahib) komt voor een dergelijk dilemma te staan in Broeders, de nieuwe speelfilm van Hanro Smitsman (Schemer, Vlucht HS13). En ook hij maakt een keuze die je bij de strot grijpt.

Yasin werkt in een vluchtelingenkamp in Jordanië. Net als Sahu, op wie hij smoorverliefd wordt. Ze pakken de bus naar Syrië zodat Yasin haar ouders kan ontmoeten en kan vragen of hij met Sahu mag trouwen. Hun verliefdheid is ontroerend; een mooi filmdebuut voor Ghalia Takriti.

Het enige dat Yasins familie in Nederland op dat moment weet, is dat ze al een paar weken niks van hem hebben gehoord. Zijn broers; soldaat Mourad (Achmed Akkabi) en comedian Hassan (Walid Benmbarek) pakken het vliegtuig en gaan op zoek.

Beide broers bezitten de karaktertrekken die je bij hun beroepskeuze verwacht; Hassan draagt, ook als ze stiekem de grens oversteken, een felrood leren jack, Mourad noemt hem een ‘wandelende schietschijf’. Ze zijn het voortdurend oneens. Zonder conflict geen drama, maar de schrijvers (4 maar liefst) maken het zich met deze stereotypes wel heel makkelijk.

Interessant wordt Broeders als Mourad en Hassan erachter komen wat er met Yasin is gebeurd. Het is zonde om dit te spoilen maar de situatie waarin ze verzeild raken, is er een die je niet voorziet en je inlevingsvermogen behoorlijk op de proef stelt.

Benieuwd wat Paris van Yasins besluit had gevonden…

Broeders is vanaf 15 februari te zien in de bioscoop

Broeders_st_4_jpg_sd-low

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s