Wat als Tomb Raider een escaperoom was?

Vijftien jaar na The Cradle of Life, is het tijd voor een reboot. Hoe heeft actieheldin Lara Croft de geuzennaam ‘tomb raider’ verworven?

In Tomb Raider (2018) kruipt Alicia Vikander (The Danish Girl, Ex Machina) in de huid van de 21-jarige Lara, werkzaam als fietskoerier in Londen. Een bericht van haar spoorloos verdwenen vader brengt haar op een afgelegen eiland voor de kust van Japan.

Hoe zou deze setting het doen als escape room?

* pas op voor mogelijke spoilers

Deelnemers: Alicia Vikander e.a.

Hoewel ze in de eerste scène wordt gevloerd door haar tegenstander in de boksring, hebben de 4 maanden training wel hun vruchten afgeworpen: Alicia Vikander heeft een perfecte ‘Croft body’ gekweekt. Handig, want ze krijgt het te verduren in Tomb Raider. Meer dan eens voorkomen haar kersverse armspieren dat ze in een afgrond valt of vlucht ze voor haar leven door te rennen zoals alleen Lara Croft dat kan: de vuisten gebald en de borsten fier vooruit.

Aangezien de meeste escape rooms te klein zijn om in rond te rennen, is het fijn dat Lara ook goed is in raadsels en kan presteren onder druk. Een geheime tombe opent niet vanzelf maar Lara was als klein meisje (zoals we zien in vele flashbacks) al een ster in codes kraken. Onder toeziend oog van de mannelijke personages wrikt ze de eerste steen van de in Azië verstopte graftombe los.

Locatie: een afgelegen tombe

De beste escape rooms hebben meerdere kamers. Ook in Tomb Raider verplaatst Lara zich nogal eens: crossend op de fiets door Londen, vluchtend over steigers aan de Grote Oceaan of proestend door een Amazone-achtige rivier. Met Lara’s energie en de vele locatiewisselingen flitsen de 118 filmminuten voorbij – binnen een uur uit de ‘Croft Room’ ontsnappen, kan pittig worden.

Missie: voorkom een apocalyps

Net als Lara, heb je het er vast voor over. Dit is immers de kans om uit te vinden waarom vader Richard Croft verdween. En: om de wereld van een ondergang te redden, want hoewel Lara op een meer realistische manier wordt neergezet, dreigt net als in de verfilmingen van de eerdere video games (je weet wel, die waarin Angelina Jolie zo sexy de hoofdrol speelde) ook in Tomb Raider een bombastische wereldramp.

De reboot is geregisseerd door de Noorse filmmaker Roar Uthaug. Met anekdotes uit haar jeugd, snapshots van haar leven in Londen en meer dan genoeg actiescènes met Lara als getergde maar onverwoestbare protagonist, houdt Uthaug zich keurig aan het ‘Croft format’ van de nieuwe game. Meer heeft de film niet om het lijf; Tomb Raider draait om Lara – en die wordt door Alicia Vikander keurig neergezet.

Er zijn er overigens meer die voelen voor een Lara Croft-beleving: in Londen is al een Tomb Raider escape room gemaakt. De film Tomb Raider ★★ is vanaf 15 maart te zien in de bioscoop.

Tomb-Raider ©-2018-Warner-Bros-Ent-All-Rights-Reserved

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s