Er mist iets in The Bookshop

Een voor een pakken de timmerjongens van de boekhandel het gereedschap van de houten kist. Een stuk blijft liggen. Het is exemplarisch voor The Bookshop, naar de gelijknamige roman van Penelope Fitzgerald. De Spaanse filmmaker Isabel Coixet slaat een belangrijke dramatische vereiste over in haar verfilming: in The Bookshop huist geen vuur.

Florence Green is een voor de kijker sympathieke weduwe. Net als Belle uit het wereldberoemde sprookje, leest ze liever een boek dan zich met het dagelijkse dorpse leven te bemoeien. En net als Belle maakt die eigenschap haar niet geliefd.

Tegen alle waarschuwingen in verbouwt Florence, innemend gespeeld door Emily Mortimer, haar huis in het Engelse kustplaatsje Hardborough tot boekwinkel. Zo’n boekwinkel die je nu in alle reisgidsjes zou zien staan en niet voorbij kunt lopen zonder even je handen langs de kaften van de klassiekers; Dickens, Shapespeare, Nabokov, te laten glijden.

Eind jaren vijftig loopt de verkoop geen storm; mr. Brundish (een karakteristieke bijrol voor Bill Nighy), die in zijn afgelegen landhuis niks anders doet dan lezen (en stukken waar hij het niet mee eens is verbranden), lijkt haar enige vaste klant. De rest van de inwoners zit onder de plak van de invloedrijke Violet Gamart (Patricia Clarkson) die van het pand een kunstgalerie wil maken. Florence zet, net als Vianne (Juliette Binoche) in Chocolat (2000), al haar charmes in om de inwoners voor zich te winnen – maar haar strijd voelt van begin af aan al verloren.

Het is lastig om mee te leven met een scenario waar je vanaf het begin niet in gelooft. Het maakt van The Bookshop, een film met op zich genoeg sympathieke en klassiek sprookjesachtige elementen, een lastige film. In eerdere films liet Emily Mortimer, behalve haar lieve accent en reebruine ogen, ook pit liet zien; als bazige eindredacteur in The Newsroom, als excentrieke schoonmoeder in The Sense of and Ending, maar in The Bookshop houdt Coixet haar tam. Het is alsof de Spaanse regisseur een typisch Britse boekverfilming probeert af te leveren, maar de juiste toon niet weet te vatten.

Hoewel The Bookshop in Spanje werd geprezen, valt te vrezen dat de film hier niet langer bijblijft dan de boekwinkel heeft mogen bestaan.

The Bookshop ★★ is vanaf 7 juni te zien in de bioscoop

The-Bookshop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s