The Sense of an Ending: prachtige Julian Barnes verfilming ****

Je zit met vrienden aan tafel, haalt herinneringen op. Het voelt om goed de gezamenlijk gedeelde herinneringen op te halen. Maar dan, ineens, verschil je van mening. Het ging niet zus, het ging zó. Twijfel slaat toe, heb je het al die tijd verkeerd onthouden?

Het werking van het geheugen, er valt eindeloos over te vertellen. In The Sense of an Ending van Julian Barnes, blikt Tony Webster terug op zijn studietijd als hij onverwachts het dagboek van een oude vriend erft.

Regisseur Ritesh Batra, die de wereld in 2013 trakteerde op het komische Bollywooddrama The Lunchbox, laat je subtiel toe in het hoofd van Tony en levert met The Sense of an Ending een prachtige verfilming af van het boek waar Julian Barnes in 2011 de Man Booker Prize mee won.

Het spelen van vaderfiguren gaat Jim Broadbent uitstekend af. De Britse acteur, eerder als papa te zien in onder andere Bridget Jones en Moulin Rouge, is dan ook een veilige keus voor de hoofdrol van Tony. Tony, gepensioneerd maar nog steeds eigenaar van een tweedehands Leica-winkel in Londen, wordt teruggeworpen in het verleden als hij bericht wordt over een erfenis.

Herinneringen duiken op in gesprekken die hij voert met zijn ex-vrouw (Harriet Walter), dochter (Michelle ‘Downton Abbey’ Dockery) en ex-vriendin Veronica (Charlotte Rampling). Niet de minste acteurs en bovendien zeer goed op elkaar ingespeeld in The Sense of an Ending.

In flashbacks zien we de jongere versie van Tony (Billy Howle), achterin de auto, op weg naar het ouderlijk huis van Veronica waar hij kennismaakt met zijn schoonmoeder (Emily Mortimer) die met haar fladderige houding sterk de indruk wekt dat ze te diep in het glaasje heeft gekeken wat, gegeven de gebeurtenissen die volgen, ook goed mogelijk is.

Bepalende gebeurtenissen uit het verleden herbeleeft Tony meer dan eens. Erg mooi is dat je hem in die herinneringen soms als jongen ziet en soms als de man die hij nu is. De overgangen gaan heel vloeiend en geven een oprecht kijkje in het hoofd van Tony die langzaam maar zeker, tussen porties Britse humor en bezoekjes aan zijn hoogzwangere dochter door, het verloop van de geschiedenis bij elkaar puzzelt.

The-Sense-of-an-Ending_st_3_jpg_sd-low

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s