Song to Song: typisch Terrence Malick ***

Met The Three of Life (2011) maakt Terrence Malick naam als een poëtisch, magisch realistische filmmaker. Een man van middelbare leeftijd blikt terug op zijn eerdere levensjaren in Texas en verwondert zich en passent over het ontstaan van de wereld, wat prachtige beelden van hemellichamen en leven onderwater met zich meebrengt.

In 2015 volgde Knight of Cups waarin je meemaakt hoe scenarist Rick zijn bestaansrecht probeert te ontlenen aan de hand van acht sleutelfiguren, die elk een tarotkaart symboliseren. Er zitten beelden in die nog lang op je netvlies blijven kleven, zoals bovennatuurlijk mooie strandscènes met Christian Bale, Cate Blanchett en Natalie Portman. Er zitten ook scènes in die zo wazig zijn, dat je ze vrij snel weer vergeet.

Terrence Malick heeft een unieke gave om een dromerige wereld te creëren die je als kijker loom op je in kunt laten werken. Fijn, maar hoewel zijn nieuwste film Song to Song met een veelbelovende soundtrack begint, is het jammer om te merken dat er geen pit zit onder die dromerige schil.

Song to Song is amper een kwartier bezig als we Faye (Rooney Mara) met minstens vier verschillende haarkleuren hebben gezien. Ze praat weinig in de film, ze verklaart haar handelen vooral in een voor Malick kenmerkende voice-over. Ze wil gelukkig zijn, alles uit het leven halen, zoveel mogelijk ervaringen opdoen. We zien haar op festivals, backstage tussen artiesten als Iggy Pop. Ook muziekproducent Cook (Michael Fassbender) en artiest BV (Ryan Gosling) lopen er rond. Met beide heeft ze een verhouding (gehad) maar de tijdlijn blijft vaag.

Gedachten in het hier en nu en terugblikken op het verleden lopen aangenaam door elkaar. Eigenlijk is de film één grote collage van indrukken; aanrakingen, flarden van gesprekken en feesten in paradijselijk luxe huizen… Liefdevol in beeld gebracht door Director of Photography Emmanuel Lubeski die met The Revenant al bewees meesterlijk natuurlijke lichtvallen vast te kunnen leggen.

Naast millenial Faye legt Malick ook de levens van Cook en BV, en daarmee het Amerikaanse artiestenbestaan, bloot. Eerstgenoemde brengt lerares Rhonda (Natalie Portman) in zijn leven, een voormalig lerares/serveerster, slecht op haar gemak in de obsceen grote villa’s van Cook. Bij BV zoomt Malick onder andere in op relaties met society Amanda (Cate Blanchett) en artiest Lykke Li. Zoals je ziet aan de cast, kan elke acteur zijn persoonlijkheid of ervaringen uit eerdere rollen ruimschoots kwijt in deze ruim twee uur durende flirt met de muziekwereld.

Gezien de vele parallellen met Knight of Cups, rijst de vraag of Terrence Malick, die naast film ook filosofie studeerde, niet een beetje doorschiet in het in beeld brengen van magisch filosofische tableaus, gebaseerd op autobiografische indrukken. Mooi om naar te kijken, maar te mager om Song to Song te classificeren als een mooie film.DSC_2102.NEF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s