Dvd-tip: het laatste seizoen van The Legacy!

Er zijn van die onderwerpen die het altijd goed doen in series. Het verdelen van erfenissen (De Erfenis, Thicker Than Water, The Legacy) is daar absoluut één van.

*pas op voor mogelijke spoilers

LUM_The-Legacy-3_2D-packshotSeizoen 1 van The Legacy (Arvingenre) sloeg in 2014 in als een bom en wint de prestigieuze Robert Award voor beste Deense televisieserie. Een jaar later krijgt het door Maya Ilsøe gecreëerde drama een vervolg, en op 26 april verschijnt het derde en laatste seizoen op dvd.

In een notendop: in deel 1 maken we kennis met Signe (Marie Bach Hansen), verkoopster in een bloemenzaak en – zo blijkt – erfgenaam van het gigantische landhuis Grønnegaard. Signe is geen opportunist, dus als de drie Grønnegaard-kinderen; advocaat Frederik, kunstenaar Gro en vrijbuiter Emil, elk zo hun eigen ideeën blijken te hebben over het huis, vertrouwt ze erop dat ze daar samen uit zullen komen. En krijg jij als kijker een fijne portie Festen-achtig drama voorgeschoteld in een setting die niet zou misstaan in een Wes Anderson-film  als Moonrise Kingdom of The Grand Budapest Hotel.

Of de afwikkeling van een erfenis naar tevredenheid verloopt, krijg je meestal niet te zien. Niet verwonderlijk, want het moment suprême, de wie-erft-wat-scène, is geweest, het hoofdonderwerp van de serie is afgerond en een nieuwe, net zo boeiende, insteek vinden, is een uitdaging. Maya Ilsøe gaat ‘m aan, en dat is goed nieuws voor de fans maar je merkt in seizoen 2 al dat de ruzies meer van het zelfde beginnen te worden, en dat subpersonages (Thomas, John) opvallend meer aandacht krijgen.

Toch is een slotseizoen uitbrengen, een slimme keuze geweest. Seizoen 1 was zó goed, dat negen slotafleveringen op zijn minst de moeite waard zijn. Wat direct opvalt in seizoen 3 is dat Signe niet langer dé hoofdpersoon is. In dit geval is dat eerder Frederik (Carsten Bjørnlund), de botte oudste broer met het piepkleine hartje. Drie jaar zijn verstreken als Frederik terugkeert uit het buitenland. Van zijn talent om zich impopulair te maken, is hij nog niet verstoken, niemand lijkt blij hem te zien bij de opening van de door Gro mogelijk gemaakte expositie van zijn inmiddels achttienjarige dochter Hannah (Karla Løkke).

De artistieke (of eerder: activistische) ambities van Hannah krijgen een staartje waardoor ook in seizoen 3 de bittere gevolgen van een nalatenschap de verhaallijn bepalen. Waar in seizoen 1 vooral de familievete centraal stond, hebben de beslissingen van de Grønnegaards in seizoen 3 ook maatschappelijk effect. Het brengt de serie meer in het verlengde van andere Scandinavische succesproducties als Borgen en The Bridge, wat prettig wegkijkt maar de plot minder uniek maakt.

Gelukkig speelt ook het fenomenale landhuis nog steeds een hoofdrol. Grønnegaard, zoals de plek in The Legacy heet, is het hoofdgebouw van landgoed Langkildegård, een parel in Zuid-Denemarken die al sinds 1497 in de geschiedenisboeken te vinden is. Een feestje om in te filmen, wat alweer blijkt als in S03E01 het verjaardagspartijtje van Melody, de jongste familietelg, wordt gevierd met een magische speurtocht waarvoor zelfs brombeer Frederik zich in een vossenpak hijst. Wat de Grønnegaards hebben, is het waard om ook dit laatste seizoen voor te vechten.

9200000072755253_4(2)

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s