Ocean’s 8: het effect van diamantrovende dames

Laat het plotten van de perfecte misdaad maar over aan Debbie Ocean. Met haar zeven partners in crime opent ze de jacht op de duurste diamanten ketting ter wereld. Tijdens het Met Gala, want Gary Ross’ Ocean’s 8 is duidelijk een film die naast alleen vrouwelijke helden ook fashion hoog in het vaandel heeft.

Deze stijlkeuze geeft te denken: zijn diamanten echt de beste vrienden van een vrouw?

Diamonds are a girl’s best friend

zong Marilyn Monroe in 1953. Een tekst die ongetwijfeld is blijven hangen bij Gary Ross en Olivia Milch, samen verantwoordelijk voor het script van Ocean’s 8.

Het eerste dat Debbie (Sandra Bullock) doet als ze gevangenis uitkomt, is make-up scoren bij Bergdorf Goodman. Gevolgd door het bezoeken van haar vriendin/partner in crime Lou Miller (Cate Blanchett, in waarschijnlijk de minst sprankelende rol van haar carrière). Vanuit het huis van Lou organiseren de girls, waaronder zangeres Rihanna in de rol van hacker, Debbie’s tot in de puntjes uitgedachte roofoverval.

Het plan is zo schitterend dat het voor de kijker al snel saai wordt; Gary Ross is duidelijk weer gezwicht voor ‘Hunger Games-achtige’ geliktheid. Gezien zijn vorige film, het warrige historische drama Free State of Jones, is dat niet perse een nadeel maar als je iets meer dan aangenaam tijdverdrijf had verwacht, kom je bedrogen uit.

Richting de climax, de daadwerkelijke diamantroof tijdens het prestigieuze Met Gala, bouwt de spanning op. Anne Hathaway speelt de actrice die de bewuste diamanten ketting om haar nek heeft en geeft een leuke draai aan haar rol van verwende actrice (zeker als je je haar nog herinnert als de timide Andy Sachs in The Devil Wears Prada). Ook de ontknoping getuigt van girlpower.

Het grootste deel van de film zit je als kijker echter toch met de vraag waarom de Ocean’s serie perse een variant met enkel vrouwen wil uitbrengen als die zich in een setting bewegen die zo vreselijk clichématig op ‘meisjemeisjes’ is gericht.

Was het niet stoerder geweest als ze in plaats van sieraden een walgelijk rijke bad guy hadden beroofd?

Ocean’s 8 ★★ is vanaf 21 juni in de bioscoop te zien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s