Zorg dat je front row zit bij McQueen ★★★★

Hij ziet eruit als een skinhead

Een blik op de chubby Lee Alexander McQueen en je weet: deze Brit zien we eerder in een voetbalstadion dan in de fashion scene. Onder het oversized overhemd en de baggy jeans gaat echter een waanzinnig modetalent schuil.

De man die nog nooit van een concept had gehoord (kun je een kledingcollectie baseren op ‘de eerste man op de maan’?) ontwierp van 1992 – 2010 baanbrekende collecties voor Givenchy, Gucci en zijn eigen label Alexander McQueen. En blies met zijn haast kinderlijke enthousiasme een nieuwe energie rond in de modewereld.

Ian Bonhôte en Peter Ettedgui brengen deze energie prachtig over in McQueen, de documentaire over Lee/Alexander McQueen.

Lee Alexander McQueen, zoon van een Britse taxichauffeur en een middelbare schoollerares, stopt op zijn zestiende met school en gaat hij in de leer bij ‘Savile Row-kleermakers’. Als hij hoort dat hij in Italië moet zijn om verder te komen, regelt hij zonder diploma’s op zak een aanstelling bij ontwerper Romeo Gigli. Een jaar en vele stiksels verder behaalt dit ongeschoolde projectiel een mastergraad aan de meest prestigieuze modeschool van Londen.

Wij betalen hem om met hem te werken

Hoe sceptisch je ook over hem bent, het duurt nooit lang voor je Lee McQueen in je hart sluit. Met zijn ‘bende van ellende’, mensen overhalen om voor hem te werken gaat hem makkelijk af, lanceert hij voor een habbekrats zijn eerste collectie. Het maken van zijn couture kost aan materialen nog geen tientje – maar zet de modewereld op zijn kop.

Ian Bonhôte en Peter Ettedgui regisseerden McQueen. De hoofdstukken waarin deze documentaire is opgedeeld, geven je het gevoel dat je een duister sprookjesboek openslaat. Magisch, zinnenprikkelend maar ook donker en gedoemd om af te lopen zonder happy end.

De ‘sprookjes-look’ sluit goed aan bij de collecties die aan het eind van elk hoofdstuk worden geshowd. Van ‘Jack the Ripper’ tot ‘Plato’s Atlantis’, elk stuk zou de inwoner van een Victoriaans kasteel, waar kaarsen flakkeren en het noodlot elk moment toe kan slaan, perfect passen. Het duistere randje om al deze outfits, komt ook steeds meer naar voren in McQueens karakter.

Iedereen die hem een warm hart toedraagt, durft in de documentaire ook over zijn issues te spreken. Lee McQueen pleegt op de dag van zijn moeders begrafenis zelfmoord. Wat rest zijn zijn collecties – en deze prachtige documentaire.

McQueen ★★★★ is vanaf 27 september te zien

McQueen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s