Gräns: een nieuw sprookje

In Gräns (Border) speelt actrice Eva Melander een trol. Een stuitend knappe gedaantewisseling waarmee ze een nieuw, boosaardig sprookje in beeld brengt.

Grans-Border

Flink in de kap en grime moeten voor een filmrol, is Eva Melander niet vreemd. Eerder speelde ze een robot in de de tv-serie Äkta Människor (Real Humans). In de Zweedse speelfilm Gräns, van Ali Abassi, is ze onherkenbaar. Ze speelt de rol van Tina, een douane-beambte die lijkt op een trol en de bizar handige eigenschap heeft dat ze onraad letterlijk ruikt.

Ze ruikt traditioneel smokkelwaar (alcohol, drugs) maar houdt ook een man staande met een sd-kaart vol kinderporno.

Ze is een aanwinst voor de douane maar heeft het zelf niet makkelijk met haar sensitiviteit. Overal ellende ruiken, met de nek worden aangekeken als je mensen daarop wijst en je er elke dag weer van bewust zijn dat je een compleet ander fysiek hebt dan de gemiddelde inwoner van Stockholm, is pijnlijk.

What I am interested in is looking at society through the lense of a parallel universe. Filmmaker Ali Abassi 

Gräns, door Abassi gebaseerd op de gelijknamige roman van Literatuurprijs-winnaar John Ajvide Lindqvist, is in lijn met deze interesse. Tina had het hoofdpersonage uit een sprookje kunnen zijn en tegelijk laat Gräns zien hoe we omgaan met mensen die afwijken van het alledaagse. En hoe het voor Tina is als ze iemand tegenkomt die er even ‘trollerig’ uitziet als zijzelf.

Er zitten prachtige scènes in Gräns. Die waarin Tina een spoedrit pauzeert omdat ze aanvoelt dat een stel herten de weg wil oversteken. Of die waarin ze zich helemaal laat gaan tijdens een zwempartij in de rivier. De dierlijke energie die Eva Melander hierin uitstraalt is indrukwekkend, dit kan zomaar de beste rol van haar carrière zijn.

De prachtscènes verhullen niet dat Gräns overwegend boosaardig is. En de politiescènes die erin gefietst zijn om het boek geschikt te maken voor film, maken dat de verhaallijn maar moeizaam tot een cohorent einde komt.

Gräns is geen makkie, maar je ogen sluiten voor deze duistere Disney-thriller zou zonde zijn.

Gräns★★★ is vanaf 8 november te zien in de bioscoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s