The Old Man and the Gun: ook actiefilms kunnen ontspannen

Vorig jaar kon je heerlijk wegdromen bij David Lowery’s A Ghost Story. Hoofdpersoon C doolde weliswaar door het huis met een wit laken over zich heen maar echt spooky werd de film niet, eerder romantisch.

In The Old Man and the Gun haalt Lowery een vergelijkbare truc uit: Forrest Tucker (Robert Redford) is behoorlijk op leeftijd maar dat weerhoudt hem niet van het beroven van banken. Tucker is een overvaller met stijl; de actiescènes in The Old Man and the Gun verlopen ongekend rustig, haast meditatief.

Tilt deze stijlbreuk het misdaadfilmgenre naar een hoger plan?

 Forrest Tucker is de laatste filmrol die Robert Redford (Californië, 1936) speelt. Na een acteercarrière van zestig jaar gaat de 81-jarige acteur/filmmaker/oprichter van het Sundance Filmfestival met pensioen. Net als de toen 91-jarige Harry Dean Stanton in cowboydrama Lucky (2018) liet zien, moet ook dit een heerlijke rol zijn geweest om je afscheid mee te bezegelen.

Forrest Tucker is een man met flair en een opmerkelijke roeping, hij berooft al zijn hele leven banken, is al zestien keer uit gevangenissen ontsnapt en altijd onderweg naar een volgende kraak. In 2003 publiceerde journalist/scenarist David Grann een artikel over Tucker, die echt heeft bestaan, in The New Yorker, getiteld The Old Man and the Gun.

De film van David Lowery is daar op gebaseerd en speelt zich af in de jaren tachtig. Qua cinematografie kiest Lowery voor een vergelijkbare ‘polaroid look’ als in A Ghost Story, ondersteund door een soundtrack vol folk-rock. Toepasselijk voor de tijd waarin de film zich afspeelt maar meer nog bepalend voor de creatie van een ontspannen sfeer – die in niks lijkt op de bombastische geliktheid van de gemiddelde actiethriller.

Na de overval waarmee The Old Man and the Gun opent, laveert Tucker zijn witte sedan naar de vluchtstrook om een dame met autopech te helpen. Verstand van auto’s heeft hij niet, maar door deze move rijden de politiewagens hem voorbij én maakt hij kennis met Jewel (Sissy Spacek), de vrouw voor wie hij zijn boevenleven (bijna) verandert. Gewiekt en charmant, dat is Forrest Tucker ten voeten uit en Redford brengt die energie schitterend over. De rol van een van Tuckers handlangers wordt overigens met glans neergezet door zanger Tom Waits.

Een jonger, maar eveneens goed gecast personage, is rechercheur Josh Hunt. Hunt, gespeeld door Casey Affleck (Manchester by the Sea, A Ghost Story), jaagt op Tucker. Gefocust, maar met een twinkeling in zijn ogen als hij Tucker treft in een diner.

Naar het einde toe lijkt Lowery erop gebrand om de levensloop van Tucker netjes uit te spellen. De flashbacks bieden een prachtexcuus om foto’s van een jongere Redford de revue te laten passeren maar hadden voor de afronding van het verhaal niet gehoeven. Wat daar vooral in naar voren komt, is dat banken beroven niet is voorbehouden aan jonge actiehelden en dat je misdaadfilms ook prima in een ontspannen setting kunt brengen. Mits je David ‘genre-mixer’ Lowery heet.

The Old Man and the Gun ★★★★ is vanaf 8 november te zien in de bioscoop

The Old Man and the Gun

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s