Nu op tv: crimeserie Fiskepark

Crimeserie Fiskepark: Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen is niet toevallig.
Zij die dit verhaal kunnen navertellen, staan er echter op om dit te doen uit eigen naam.
Omdat aan elke goede visser wel eens een aal ontsnapt.

Na talloze politieseries en de sinds enkele jaren populaire ‘true crimes’ is er nu ook de variant van de Vlaamse filmmaker Filip Lenaerts. Fiskepark, een ‘medium true crime’. De misdaadserie, met onder andere cabaretier Jan Jaap van de Wal, ziet eruit als een documentaire maar dan met een fictief plot. Of was het andersom?

De makers laten geen kans onbenut om het true crime-genre op de hak te nemen. Bovenstaande quote is niet alleen een variant op de disclaimer waar vele series en films mee beginnen, de tekst is bovendien elke episode anders. Als er maar vissen in voorkomen.

In de vijver van presentator Tomas de Soete (door Tomas de Soete) wordt zanger Bent van Looy (door Bent ‘Das Pop’ van Looy) dood aangetroffen. De Soete, met verwilderde blik en woeste baard, vlucht weg tijdens een eerste ondervraging en maakt zich daarmee direct verdacht. Zonder al teveel van de plot weg te geven, kan gezegd worden dat de bijl waarmee Van Looy vermoord is door zes mensen is aangeraakt – en dat die allen de vorige avond bij een feest op Fiskepark waren.

Een ‘Agatha Christie’, gemonteerd als een misdaaddocumentaire, ontvouwt zich. Sommige acteurs hebben hun eigen naam in de serie, sommige niet en een zeker presenterend persoon zet in Fiskepark zelfs behoorlijk veel lief en leed uit zijn dagelijks leven in.

Het spel met fictie en realiteit is echter niet afdoende om de boog gespannen te houden. Komische noten als het vraagstuk waarom één van de verdachten een tuinkabouter ontvreemdde, clichés als de aandachtsgeile tv-journalist, een door wicca geleid ego-uitdrijvingsritueel, … Alles wat de makers aan personages en plottwists kunnen verzinnen, trekken ze uit de kast maar dat neemt niet weg dat het uitkijken van de zeven afleveringen een trage zit is.

Waarom moest het een reeks zijn en geen sketch of eenmalige vertoning?

Dit gezegd zijnde is – zonder te willen spoilen – de ontknoping ook voor crime-kenners zeer de moeite waard.

Fiskeland is vanaf 15 mei te zien op Canvas en VRT NU

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s