Liberty: Scandinavisch drama op safari

Jakob Ejersbro (1968) groeide op in Denemarken en Tanzania. Over zijn jeugdervaringen in Afrika schreef hij de Africa Trilogy.

De Scandinavische dramaserie Liberty is daar op gebaseerd. Verlangen naar een bestaan als expat wakkert de miniserie niet aan.

*pas op voor mogelijke spoilers

Vader Niels (Carsten ‘The Legacy‘ Björnlund) geeft alles om de Afrikaanse boeren in een vakbond te verenigen. De onderhandelingen gaan de goede kant op als zijn vrouw, zoon en babydochter in Tanzania landen. Maar ervan uitgaan dat zijn gezin net zo makkelijk aardt in Afrika als hij, is een illusie.

Tanzania, eind jaren tachtig, lijkt een paradijs voor expats. Villa’s met zwembaden en uitzicht op de Kilimanjaro, gin-tonics geserveerd door lokale bedienden en torens van vers fruit. Ofwel bedriegt de schijn, ofwel kunnen de personages in Liberty er geen van allen mee omgaan. Wat schrijnt, Afrika zou kunnen profiteren van de medische/technologische vooruitgang uit de Westerse wereld en de expats zouden zich gelukkig kunnen prijzen met de welvaart die ze in Tanzania genieten. Maar zo werkt het niet.

De dramatische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. In slechts vijf afleveringen komt evenveel leed voorbij als in tien aflevering van andere Scandinavische dramaseries als The Legacy en Thicker Than Water. Het klimaat; letterlijk, politiek en privé, is broeierig. Maar bij leed wordt niet stilgestaan, ook een heftige marteling wordt snel uitgespeeld, begeleid door muziek die de ernst van de situatie minimaliseert. Meeleven met de karakters wordt bovendien bemoeilijkt doordat de camera niet één personage centraal stelt; je flitst met Christian mee het uitgaansleven van de locals in en kijkt in een volgende scène mee hoe zijn moeder zich wapent als ze wordt geconfronteerd met een gifslang.

Wat wil Asger Leth, een in Nederland nog onbekende maker, overbrengen met de productie? Gezien de serie op Jakob Ejersbro’s jeugdervaringen is gebaseerd, verwacht je een historisch drama maar in dit tempo smaakt het meer als soap. Eentje die net zo prettig kijkt als je een glas Afrikaanse wijn leegdrinkt. Maar pas op: in no time ben je vijf afleveringen/glazen verder, en ligt een kater op de loer.

Scandinavisch drama op locatie, Liberty, is vanaf 21 mei te zien op lumiereseries.com en vanaf 28 mei verkrijgbaar op dvd

MV5BOGIxNGIzOTQtZjg0ZC00NWRhLWFkYmEtYWJhNzgyY2Q3NTA0XkEyXkFqcGdeQXVyNjA1MDQ2MDU@._V1_SX1777_CR0,0,1777,999_AL_

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s