Flirts met het verleden: Notti magiche en Nocturne

Soms zijn er films die je meenemen naar een verleden. Niet naar een historische gebeurtenis maar naar een bepaalde sfeer. Nocturne, van Viktor van der Valk, neemt je mee naar de jaren veertig, de tijd van de film noir. En Notti magiche, van Paolo Virzì (La Pazza Gioia) brengt je naar de sixties, toen Federico Fellini de Italiaanse cinema definieerde.

Nocturne is een kijkje achter de ogen van Viktor van der Valk, die in 2014 aan de Filmacademie afstudeerde met Onno de onwetende. Zijn broer Vincent speelt Alex, een jonge filmmaker die wordt opgejaagd door zijn producenten om een verhaal te filmen waarvan hij zelf de essentie nog niet vat. Tamelijk meta, en als je niet uitkijkt wordt dat flauw, maar Van der Valk presenteert zijn zoektocht in een zeer uitgekiende stijl.

Franse filmbezoekers ontdekten halverwege de jaren veertig een nieuw soort Amerikaanse films. Misdaadfilms, met een donkere, melancholische ondertoon, gefilmd in zwart-wit, werden getypeerd als ‘film noir‘. Ook Nocturne is een duistere reis door de nacht. Een man met een ooglapje, geheime gesprekken onder een viaduct en sigarettenrook die in elke scène rondkringelt.

Het is gaaf dat Van der Valk een klassiek genre nieuw leven inblaast. Maar hoe persoonlijk de insteek ook is, de vorm laat niet toe dat je als kijker meeleeft en dan duren ook stijlvolle shots lang.

Reken maar dat in Notti magiche eveneens persoonlijke verwijzingen zitten. Alleen al de insteek die Paolo Virzì kiest: je volgt drie schrijvers die hun werk hebben ingezonden voor een prestigieuze filmprijs. Net als het trio uit Bernardo Bertolucci’s coming of age The Dreamers (2003) zijn het zowel onbesuisde jonkies als jongvolwassen die prima weten hoe ze de gevestigde orde moeten bespelen.

De film is gesitueerd in Rome, begin jaren negentig, maar ademt de dolce far niente-sfeer van Fellini. Net als Nocturne is het prima vertoeven in zo’n sfeerbeeld. Met als keerzijde dat ook Notti magiche het niet haalt bij de echte klassiekers (Otto e mezzo) of het oude weet te gebruiken voor iets verrassend nieuws (La Grande Bellezza).

Nocturne ★★★ is sinds 9 mei in de bioscoop te zien en Notti magiche ★★★ vanaf 30 mei. Beide films zijn ook te zien op Picl

Nocturne_st_4_jpg_sd-low

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s