Clean Up in première bij 013 Cinecitta International Film Festival

Cinecitta organiseert een ‘boutique filmfestival’ met 13 speelfilms, waaronder de Nederlandse première van Clean Up. In deze Zuid-Koreaanse speelfilm krijgt het schoonmaakteam van Jing-ju een nieuwe collega; de voormalig gevangene Ming-gu. Het wegspoelen van bloedspetters, in een huis waar eerder nog een lijk lag, bezorgt ze een déjà-vu naar een verleden dat filmmaker Kwon Man-ki zorgvuldig onthult.

>> Clean Up zit verrassend goed in elkaar – zeker voor een speelfilmdebuut. 

Overdag maakt Jing-ju schoon in bedrijven of huizen waarin de eigenaar levenloos op de grond ligt. Gekleed voor een crime scène vult ze tassen vol troep. ’s Avonds rijdt ze door naar haar volgende job in de keuken van een restaurantje. Ze is geliefd onder collega’s maar houdt iedereen opstand. Na werk gaat ze naar huis, waar de opgeruimde maar gedateerde inrichting en het doosje medicijnen suggereren dat Jing-ju gelukkiger tijden heeft gekend.

Haar routine raakt in de war als de achttienjarige Ming-gu tot het schoonmaakteam toetreedt. Ze kent hem ergens van, al lijkt hij zich daar niet van bewust. Geleidelijk onthult filmmaker Kwon Man-ki, die met deze film afstudeerde aan de Korean Academy of Fine Arts, hoe de hoofdpersonages elkaar kennen.

De subtiliteit waarmee hij aan de hand van water dat wegloopt in het doucheputje, of een lepel die door de zeewiersoep roert, kenbaar maakt dat een van beide zich iets herinnert, is voortreffelijk. Je zou niet zeggen dat je naar een speelfilmdebuut kijkt.

Ook de acteurs, Yoon Ji-hye en Kim Dae-gun, maken hun leed aangrijpend kenbaar, zonder overdrijven. Een naar beneden gebogen hoofd, of het ‘de ander niet durven aankijken’, is voldoende om geboeid naar ze te blijven kijken.

Het geheim dat Jing-ju meedraagt en de manier waarop Ming-gu daarmee omgaat, getuigt van indrukwekkend psychologisch inzicht van Kwon Man-ki, die het ongetwijfeld nog ver gaat schoppen in de filmwereld. Voor het zover is, kun je de Nederlandse première van Clean Up beleven, tijdens het 013 Cinecitta International Film Festival.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s