Mosquito: IFFR opent met oprecht Eerste Wereldoorlogsdrama

Terwijl Sam Mendes’ grootse oorlogsdrama 1917 de ene na de andere nominatie in de wacht sleept, opent ook IFFR binnenkort met een film over de Eerste Wereldoorlog.

In Mosquito, van de Portugese filmmaker João Nuno Pinto, geen grote namen en grandioze CGI maar bezwete, onbekende acteurs (als João Nunes Monteiro) in Mozambique. Ook in Afrika speelde zich een episode van de Eerste Wereldoorlog af, en Pinto laat door de ogen van een jonge, Portugese soldaat zien wie daarbij betrokken waren, en hoe je een geschiedenisverhaal oprecht vertelt.

Als soldaat Zacarias (João Nunes Monteiro) in 1917 aanmeert in Mozambique, wordt hij op de rug van een Afrikaanse slaaf naar de kust gedragen. Treffender had João Nuno Pinto niet kunnen laten zien dat de lokale bevolking is gekoloniseerd door Portugal. De verhouding verschuift als Zacarias zijn kamp verlaat, zijn dragers in opstand komen en Zacarias zijn eigen pad moet vinden in de Afrikaanse jungle.

Malaria brengt hem in een koortsachtige toestand. De vrouwen van een inheemse kolonie houden hem in leven, maar over hen heeft hij niet het gezag dat hij had toen hij onderdeel uitmaakte van een leger.

Hij strompelt voort; uitgemergeld, bemodderd en bezweet. Uiteindelijk vindt hij wat hij zocht, maar is hij niet meer dezelfde Zacarias die zich door slaven naar de kust liet tillen. Er zitten (bijna) geen oorlogsscènes in Mosquito. Toch laat João Nuno Pinto heel duidelijk zien wat strijd doet met mensen. En dat elke groep bestaat uit individuen die je, ook al klinkt dat in 2020 misschien als een cliché, niet over een kam kunt scheren.

Mosquito is vanaf 22 januari te zien tijdens het International Film Festival Rotterdam

mosquito 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s