Monos ★★★★ bekijk deze fabelachtige thriller nu online

Ze hebben namen als Wolf, Monos en Lady en verblijven in de Colombiaanse wildernis. Monos, de tweede speelfilm van Alejandro Landes, gaat over een groepje jongeren met een opmerkelijke missie.

De film ging vorig jaar in première op het Sundance Film Festival en viel internationaal in de prijzen. Voor wie ‘m gemist heeft in de bioscoop: de fabelachtige thriller over jongeren, de gegijzelde Amerikaanse Doctora (Julianne Nicholson) en hun koe Shakira, is vanaf nu ook online te zien.

De jongeren worden getraind als soldaten. Ze verblijven in een bunker in de Colombiaanse wildernis, leefomstandigheden waardoor de film doet denken aan Captain Fantastic (2016), waarin een vader (Viggo Mortensen) zijn zes kinderen bewust buiten de bewoonde wereld laat opgroeien. De naam Monos is een symbolische en verwijst naar het Griekse woord voor ‘alleen’ en een Spaanse term voor ‘aapje’.

Hoe Wolf, Monos, Lady en de anderen bijeen zijn gekomen, wordt niet duidelijk, wel dat ze op elkaar zijn aangewezen om te overleven en in de problemen raken als hun missie dreigt te falen. De personages worden neergezet door zowel ervaren acteurs als nieuwkomers, de soms stroeve dynamiek die dit oplevert, past goed bij de setting. Ze spelen geblinddoekte partijtjes voetbal, worden verliefd en imponeren elkaar met hun capoeira moves. Dit alles komt op een tweede plan te staan als er iets misgaat met Shakira.

Filmmaker Alejandro Landes baseerde zich voor zijn tweede speelfilm op Lord of the Flies en gebeurtenissen uit de Colombiaanse Burgeroorlog. Hij doet dat door een wereld buiten de werkelijkheid te scheppen, een afgelegen bubbel waar elk moment conflicten opborrelen maar die dankzij de prachtige cinematografie van Jasper Wolf (Niemand in de Stad) ook rust en schoonheid uitstraalt.

De guerrilla-acties van de kids worden fragmentarisch vertoond, Monos zit vol krachtige tableaus. Het is geen film waarin je wordt meegezogen, wel een die je boeit als je je arthouse-bril opzet, net als bij een poëtisch meesterwerk als Tarkovksy’s Stalker (1979).

Elke bubbel kan barsten, ook aan de missie van Monos en co. komt een eind. Een open eind. En hoewel dat past bij de realiteit van een land in burgeroorlog, had een vleugje meer magie Monos helemaal fantastisch gemaakt.

Monos ★★★★ is vanaf nu te zien op filmplatform Picl

Monos_st_1_jpg_sd-low

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s