Drama Girl: Leyla de Muncks Truman Show op IFFR

Wat als je die éne dag, of die ene gebeurtenis, mocht overdoen? Filmmaker Vincent Boy Kars speelt in op dat gegeven in Drama Girl, te zien tijdens IFFR.

Je bent vast weleens in een situatie belandt waar je vaak aan terugdenkt. Een gebeurtenis die zich als een film blijft afspelen in je hoofd. Wat als je iets anders had teruggezegd? Iets anders had gedaan?

In Drama Girl krijgt twintiger Leyla de Munck de gelegenheid om bepalende scènes uit haar leven na te spelen. Ze heeft haar levensverhaal met filmmaker Vincent Boy Kars gedeeld, hij heeft enkele gebeurtenissen uitgelicht en samen met scenarist Jolein Laarman in een filmscript verwerkt en Leyla wordt, terwijl de camera loopt, vertelt welke scène ze gaat acteren. Heftige scènes, zoals haar reactie op het overlijden van haar vader en het conflict met haar moeder dat daarop volgt.

Haar tegenspelers zijn acteurs; Pierre Bokma speelt haar vader, Elsie de Brauw haar moeder en Jonas Smulders haar vriend. Na afloop van een scène waarin ze haar vader aangeeft dat ze zijn hulp nodig heeft, geeft ze Pierre Bokma aan dat haar vader anders zou hebben gereageerd dan hij deed. De scène wordt over gedaan.

Leyla speelt de hoofdrol in haar eigen Truman Show. Met als verschil dat ze weet dat ze bekeken wordt. Het is knap hoe kwetsbaar ze zich opstelt, maar als kijker kun je ook niet negeren dat ze als actrice een stuk minder ervaren is dan haar tegenspelers. En dat het in- en uit haar rol stappen, je kijkervaring hapert.

Drama Girl is gemaakt door beginnende makers met lef, die laten zien dat ze nadenken over het medium dat ze gebruiken. Kansen daartoe blijven ze hopelijk krijgen. Maar hun fictieve non-fictie drama, is hoewel gedurfd te rommelig om uit te groeien tot nieuw genre.

Drama Girl is vanaf 23 januari te zien tijdens het International Film Festival Rotterdam

drama girl Pierre Bokma

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s