The Assistant ★★★★ duistere ‘devil wears prada’

Uit 400+ sollicitaties is Jane (Julia Garner) verkozen tot de nieuwe assistent van een magnaat in de mediawereld. Een droombaan. Toch?

Bekijk de trailer van The Assistent

Laten we terugblikken naar 2006, toen Lauren Weisbergers bestseller The Devil Wears Prada werd verfilmd. Hierin volg je Andy (Anne Hathaway), de tweede assistent van de gevreesde Miranda Priestly (Meryl Streep), hoofdredacteur van modemagazine Runway.

Van het balanceren met vier latte’s tot het inbinden van een Harry Potter-manuscript en een dozijn pas-sessies tussendoor. Hoe beter Andy in haar werk wordt, hoe slechter haar eigen relatie. The Devil Wears Prada is een comfortabel komisch drama over de start van Andy’s carrière in de meedogenloze mediawereld.

The Assistant is het speelfilmdebuut van Kitty Green, bekend van de documentaires Ukraine Is Not a Brothel (2013) en Casting JonBenet (2017). Met dit debuut lanceert Green het grimmige zusje van The Devil Wears Prada. Met in de hoofdrol – hoe toepasselijk – de veelbelovend getalenteerde Julia Garner, die eerder een Emmy won voor haar rol in Netflix-serie Ozark en te zien was in o.a. The Perks of Being a Wallflower en Girls.

De thematiek is gelijk, maar waar iedereen in The Devil… perfect is gestyled, is alles in The Assistant opvallend grauw, van het grijze, schaars verlichte kantoor tot de schaal met half opgegeten broodjes. De lelijkheid maakt de ellende extra voelbaar.

Jane assisteert dag en nacht, boze telefoontjes van de vrouw van de baas beantwoorden horen daar bij. Haar (overwegend mannelijke) collega’s melden zich hooguit als iets niet goed gaat en Jane een kruiperige excuusmail moet schrijven. Waar Miranda Priestly ‘slechts’ zeer veeleisend was, overtreedt de baas van Jane (die je overigens niet te zien krijgt, maar sterk doet denken aan ene mr. W.) nog wel meer regels; #MeToo. Als hij een tweede assistent benoemt, en Jane dat meisje naar een kamer brengt in een hotel waar de Baas toevallig veel vergadert, neemt ze een besluit.

The Assistent is te grauw om vrolijk van te worden, en zeker geen aanrader als je aan het begin van je carrière staat en ambities hebt in de mediawereld. Des te belangrijker dat Kitty Green de film heeft gemaakt.

The Assistent ★★ is vanaf 19 november te zien in de bioscoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s