The Mole Agent: traag maar raak

Sergio is 83 als hij wordt aangenomen als spion. Om te weten of een van de bewoners van het verzorgingstehuis fatsoenlijk wordt behandeld, schakelt privé-detective Romulo een infiltrant in. Enige eis: minimaal 80 jaar zijn (overweg kunnen met verborgen camera’s is een pre).

The Mole Agent (El agente topo) is een sympathieke spionagefilm waarin het tempo – tegenstrijdig met het genre – laag ligt, maar de band die Sergio opbouwt met zijn nieuwe huisgenootjes is hartverwarmend.

Tip voor de feestdagen: breng je (groot)ouders een extra bezoekje 😇

Bekijk de trailer van The Mole Agent

The Mole Agent speelt zich af in Chili. Filmmaker Maite Alberdi (The Lifeguard) was ooit assistent van een privédetective. Die zie je normaal alleen in fictiefilms en juist daarom intrigeerde het Alberdi om een documentaire over een privédetective te maken.

from microworlds, one can learn about our larger society.

The Mole Agent speelt zich af in een verzorgingstehuis, een plek waar je misschien soms een bezoekje brengt maar niet écht weet hoe het er dagelijks aan toe gaat.

Onder het mom een documentaire te willen maken over het leven van ouderen in een tehuis, krijgt Alberdi toestemming om te filmen. De eerstvolgende nieuwe bewoner zou de hoofdrol spelen in de film, et voilà, dat werd spion Sergio. Sergio is een slimme, sensitieve man die recent weduwe is geworden en zin heeft in een avontuur dat hem buiten het huis brengt waar hij met zijn vrouw woonde.

In drie maanden tijd schieten Alberdi en haar team 300 uur aan filmmateriaal, gemonteerd tot een anderhalf uur durende docu met muziek van Vincent van Warmerdam (Borgman, Borat). The Mole Agent lijkt te gaan over de detectivezaak, maar gaandeweg blijkt vooral hoe waardevol het contact is dat Sergio legt met alle bewoners. Eerst om De Zaak op te lossen, later uit sympathie voor zijn huisgenootjes.

the documentary is built of small moments

Knikkebollende oudjes, voorverpakte toetjes, een (per ongeluk) gepikte gouden ketting. Voor een spionagefilm liggen de vergrijpen en het tempo extreem laag in The Mole Agent. Des te groter de vreugde als je ziet hoe Sergio de verborgen camera in zijn pen aan de praat krijgt en een heus videogesprek weet op te starten met Romulo.

Zijn updates ‘ik denk niet dat ze het expres deed’ zijn aandoenlijk en de boodschap is raak: breng vaker een bezoekje aan je (schoon)ouders, opa, oma of vroegere buurvrouw.

The Mole Agent was te zien tijdens IDFA 2020 en draait vanaf 10 december in de bioscoop en op Picl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s