New Order: Bloedstollende opening van Imagine

Het grootste Nederlandse filmfestival voor de fantastische film, Imagine, trapt op 7 april af met New Order. Dwars door de bruiloft van de rijke Marianne (Naian González Norvind) breekt er een volksopstand van jewelste uit in Nuevo Orden, het ‘near future’ drama van de bekroonde Mexicaanse filmmaker Michel Franco. Hij won de Grote Juryprijs van het Filmfestival van Venetië. 

Groene verf spuit in het rond, geweld wordt niet geschuwd en voor je het weet zit je tot de laatste take aan je stoel genageld. De bloedstollende opstand lijkt gericht tegen ‘de rijken’. Maar zijn zij de enige slachtoffers?

Bekijk de trailer van New Order

*pas op voor mogelijke spoilers

De eerste gewonden worden het ziekenhuis binnengebracht, reeds opgenomen patiënten worden rücksichtslos buitengezet. Zoals Elisa, die aan haar hart geopereerd zou worden. Haar man Roland was jarenlang de butler van de familie van Marianne. Zijn hoop dat Mariannes familie hen kan helpen om Elisa naar een privékliniek te brengen, lanceert Marianne – op de dag van haar bruiloft – in het hart van de revolutie.

Oud en jong, welgesteld en onbemiddeld, het duurt niet lang voor heel Mexico in de greep is van de opstand. Bankrekeningen worden leeggeroofd, werkvergunningen ingetrokken en een avondklok dicteert wanneer je naar buiten mag.

In Nederland wordt het dagelijks leven al meer dan een jaar beïnvloedt door de corona-maatregelen. Het is voorstelbaar (maar niet te hopen) dat het Michel Franco’s pandemonium niet zo fantastisch vergezocht is als je pak ‘m beet twee jaar geleden gedacht had.

De verschillende belangen worden helder uiteengezet en de enscenering, met name de kostuums, is om door een ringetje te halen. De helder gekleurde, chic uitziende jurken van de vrouwelijke bruidsgasten contrasteren scherp met de stoffige aardetinten van de soldatenpakken. Franco voelt aan hoe je een politieke boodschap filmisch interessant aan de man brengt. Hij won vorig jaar de Grote Juryprijs van het Filmfestival van Venetië.

De ene na de andere gewelddadige take of teleurstelling raast voorbij. Meer ruimte voor context was fijn geweest, maar had de beleving minder intens gemaakt. Het ritme van een revolutie laat zich niet beteugelen.

Met New Order als openingsfilm belooft het een zowel bloedstollende als belangwekkende editie van het (online) Imagine Film Festival te worden.

New Order is op 7 april de online openingsfilm van het Imagine Film Festival 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s