Beauty and the Beast: Emma Watson is de ideale Belle ***

Het is bijna eng hoezeer actrice Emma Watson lijkt op Disney-prinses Belle.

Watson, geboren in 1990 in Parijs, de stad waar ook Belle het levenslicht ziet, groeit op in Oxfordshire en debuteert in 2001 in Harry Potter and the Philosopher’s Stone als Potters favoriete betweter/beste vriendin Hermione Granger. Terwijl Watson de middelbare school doorloopt en haar bachelor Engelse literatuur behaald, is ze ook in de volgende zeven Harry Potter-films te zien.

Emma Watson is geen one day fly, geleidelijk aan vult haar acteerportfolio zich met een breder palet aan rollen; als Nicki in Sophia Coppala’s satirische crime The Bling Ring, als Sam in coming-of-age drama The Perks of Being a Wallflower en nu als Belle in Bill Condon’s (Mr. Holmes, The Twilight Saga) remake van de Disney klassieker Belle en het Beest uit 1991.

Sprookjesprinses Belle groeit op in een Frans dorpje. Met een slager, een bakker, een dorpskroeg en – gelukkig – een bescheiden bibliotheek waar Belle kan wegdromen over de wijde wereld. Ze is niet geïnteresseerd in de avances van militair Gaston, dopt haar eigen boontjes en is haar tijd ver vooruit met deze onafhankelijke houding. Je zou haar vandaag de dag een feminist kunnen noemen, en dat is precies hoe Emma Watson, VN-ambassadeur voor vrouwenrechten, de rol invult. Ze speelt Belle of ze nooit anders gedaan heeft, met hier en daar een feministische kwinkslag: zo leert ze tijdens het huishouden één van de dorpsmeisjes lezen, een stunt die haar niet in dank wordt afgenomen.

Ook andere personages worden minder stereotiep, meer van deze tijd ingevuld. LeFou, de rechterhand van Gaston, is het eerste homoseksuele karakter in een Disney-film en verder zie je in de invulling van de bijrollen opvallend veel nationaliteiten voorbijkomen. Het ligt er niet duimendik bovenop, maar dit soort details vormen een mooie stap naar sprookjes die hopelijk meer gaan bieden dan de gesuikerde clichés waar ze nu bol van staan.

Bovenal is deze live action remake van het wereldberoemde sprookje gewoon een feestje om naar te kijken. Het behekste kasteel waar de bediendes zijn omgetoverd tot meubelstukken, lijkt gemaakt voor een verfilming in 3D. Beroemde scènes, denk aan die waarin Lumière een spektakel ontketent in de eetzaal of de grande finale in de balzaal, verlopen precies zoals kenners kunnen verwachten, met als bonus dat de hedendaagse special effects je bijna het gevoel geven er zelf bij te zijn.

Tale as old as time
Song as old as rhyme

Beauty and the Beast, één van de mooiste sprookjes allertijden, is mede dankzij Emma Watson in 2017 weer springlevend en maakt nieuwsgierig naar een mogelijk nieuw Disney-tijdperk.

null

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s