Nieuw op dvd: Rebecka Martinsson

Goed nieuws voor liefhebbers van misdaadseries: de Scandinavische crimi Rebecka Martinsson is vanaf 27 juni verkrijgbaar op dvd.

Als een jeugdvriendin onverwachts overlijdt, verlaat Rebecka Martinsson het advocatenkantoor in Stockholm voor een bezoek aan haar geboortedorp Kurravaare, in Kiruna (Zweeds Lapland). Ze ontdekt al snel dat Mildred onder verdachte omstandigheden is gestorven, en overtuigt politieagente Anna-Maria Mella om een onderzoek te starten.

Rebecka Martinsson is een soort Annika Bengtzon, ook zo’n Zweedse powervrouw die weliswaar niet bij de politie werkt, maar wel steeds hoofdrol speelt in het oplossen van mysterieuze moordzaken. Ook qua uiterlijk hebben de actrices Ida Engvoll (Rebecka Martinsson) en Malin Crépin (Annika Bengtzon) veel gemeen.

De locatie, Kurravaare en omstreken, komt overeen met de setting van thrillerserie Midnight Sun, die eveneens onlangs uitkwam op dvd. Waar Midnight Sun scoorde met fenomenale luchtfoto’s vol gebergten, drassige meren en wildlife, toont Rebecka Martinsson meer stereotiepe Scandinavische natuur. Ook staat de spanningsboog een stuk minder strak; in elk van de vier afleveringen wordt een afzonderlijke moorzaak opgelost, waardoor de serie meer in de categorie detective valt dan thriller.

De ‘traumatische gebeurtenis uit haar verleden die haar nog altijd achtervolgt’ is niet de intrigerende sublaag die het had kunnen zijn, wellicht moet je daar Åsa Larssons boeken, waar de serie op is gebaseerd, voor lezen. Er zijn, kortom, betere alternatieven binnen het genre. Maar mocht je die allemaal al kennen, dan kijken de vier afleveringen van Rebecka Martinsson prima weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s