Viceroy’s House: voor alle Downton Abbey fans ****

Als je ziet hoe de bedienden Aalia en Jeet elkaar aankijken, weet je: Viceroy’s House is een kostuumdrama à la Gosford Park en Downton Abbey. Zo eentje waar het niet enkel gaat om de mooie jurken maar om álle inwoners van in dit geval het paleis van Lord Mountbatton in New Delhi.

Extra verdienstelijk is dat de Brits-Indiase filmmaker Gurinder Chadha (Bend it Like Beckham) het tijdsbeeld niet gebruikt als historisch behang: de aanloop naar en brute implementatie van het Mountbatton-plan dat het voormalige kolonieland verdeelde in India en Pakistan, staat zelfs centraal in de aangrijpende historische dramafilm Viceroy’s House.

Na zes seizoenen Downton Abbey mag ‘landheer’ Hugh Bonneville opnieuw zijn opwacht maken in een niet onverdienstelijk optrekje: in de woning waar zijn personage Louis Mountbatton, de achterkleinzoon van koningin Victoria, wordt gestationeerd, staan 500 bedienden klaar om hem en zijn vrouw Edwina (Gillian ‘The Fall’ Anderson) en dochter Pamela te verzorgen.

Terwijl de misschien wel meest impactvolle beslissing van de Indiase geschiedenis wordt genomen, belichten de makers van Viceroy’s House ook humor; moeder en dochter Mountbatton zijn zo onder de indruk van de gegrilde kipstukjes voor hun hondje dat ze het ‘hondenvoer’ ongegeneerd voorproeven. Tevens een symbolisch voorproefje, want Edwina trekt zich weinig aan van de voorgeschreven afstand tussen Britse functionarissen en de Indiase bediendes en dringt vanaf dag 1 aan op een meer gelijkwaardige behandeling.

De lobby om haar man ervan te overtuigen zijn naam te zetten onder een plan van Cburchill om India in tweeën te hakken, zodat Hindi’s en moslims in gescheiden staten kunnen leven (met alle problemen van dien) en Engeland (hoe handig) toegang houdt tot de Indiase olievoorraad, is ondertussen in volle gang en leidt tot bloederig veel onrust.

Voor wie deze historische kwestie te abstract is, heeft Gurinder Chanda een romance tussen moslima Aalia en hindoe Jeet in het leven geroepen, een tikje zoete maar ook welkome en ontroerende romantische noot in Viceroy’s House.

_P8A0966.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s