Hampstead: hutten bouwen met Diane Keaton en Brendan Gleeson **

Afvalheffingen, arbeidscontracten, bonnen, voorwaarden, systemen en foutmeldingen. We dromen allemaal weleens van een wereld zonder administratieve rompslomp – en betalen vervolgens toch maar weer netjes de huur.

Harry Hallowes voegde wel de daad bij het woord en bouwde op eigen houtje een hut in een park waar hij vervolgens meer dan twaalf jaar (!) zelfvoorzienend leefde. De romantische ‘komedie’  Hampstead (regie: Joel Hopkins) is losjes gebaseerd op Harry ‘the Hermit’.

*pas op voor mogelijk spoilers

Het appartement van Emily Walters (Diane Keaton) kijkt uit op Hampstead Heath, een van de meest populaire parken in Londen. Stiekem leeft Emily ver boven haar stand, haar overleden echtgenoot heeft haar diep in de schulden achtergelaten en zelf is ze ook niet goed in geldzaken – wie krap bij kas zit, koopt althans meestal geen duifgrijze alpinopet van 124 pond.

Het impulsieve karakter van Emily wekt beurtelings sympathie en irritatie op. Diane Keaton (Annie Hall, The Godfather) lijkt zich allerlei maniertjes te hebben aangemeten om ‘lekker gek’ te spelen. In Brendan Gleeson (Live by Night, Troy, Braveheart), die de rol van Donald ‘Harry Hallowes’ Horney speelt, treft ze een aardige brombeer die niet bang is om tegengas te geven.

Emily ontdekt bij toeval de verborgen woonhut van Donald en dat is het begin van een wispelturige relatie, zo één die je van twee eigenwijze buitenbeentjes kunt verwachten. Met close-ups, grapjes en een heleboel gespeelde verontwaardiging wordt flink ingespeeld op de lach, maar die komt zelden. Alsof je probeert mensen aan het lachen te maken door ‘happy birthday’ op een ukelele te spelen – oh wacht, dat gebeurt ook.

Wel leuk aan Hampstead is dat de film de sfeer heeft van een avonturenfilm  à la Moonrise Kingdom (Wes Anderson). Overgoten met het anarchisme dat vorig jaar ook in Captain Fantastic de verbeelding prikkelde.

De ontknoping van Hampstead is er één die zich laat raden, Hampstead kijk je duidelijk niet voor de plot, humor of acteurs maar om even weg te dromen bij het avontuurlijke idee dat je je ook als volwassene prima in een geheime hut kunt verstoppen.

Hampstead_st_6_jpg_sd-low

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s