Glass Garden: intrigerende ecothriller

Als je een film in een kleur moet omschrijven, dan is Glass Garden ‘frisgroen’.

De close-up van boomblaadjes waar de film mee opent, brengen de belofte van groei, nieuw leven. Dat wil overigens niet zeggen dat de Zuid-Koreaanse Shin Su-won met Glass Garden een lieflijke film heeft gemaakt.

GLASS GARDEN_02

Shin Su-won hing haar baan als docent aan de wilgen om op 34-jarige leeftijd filmmaker te worden. Ze groeide in no-time uit tot één van de meest vooraanstaande Zuid-Koreaanse filmmakers, werd onderscheiden met allerlei filmprijzen en opende in 2017 met Glass Garden het Busan International Film Festival.

Glass Garden gaat over Ph.D. student Lee Jae-yeon (Moon Guenyoung), die door zebravissen te injecteren met het groene sap van een boom wil aantonen dat fotosynthese ook bij dieren en mensen teweeg kan worden gebracht. Of Jae-Yeon, kreupel door een groei-afwijking en geen gladde prater, de benodigde onderzoeksfinanciering in de wacht kan slepen, is de vraag maar ze heeft een idyllische glazen boomhut tot haar beschikking om ongestoord te experimenteren.

Glass Garden gaat ook over Kim Ji-hoon (Kim Taehun), een schrijver met een writer’s block. Vanuit het raam van het huis waar hij elk moment uit getrapt kan worden, slaat hij Jae-yeon gade en trekt hij conclusies die romantisch lijken – maar daar is lang niet alles mee gezegd.

Shin Su-won bouwt de plot gelaagd op en blijft nieuwsgierig maken naar het vervolg van dit steeds gekker wordende verhaal. Een verhaal waarin bomen met evenveel egards als de menselijke personages in beeld worden gebracht. De doordachte opbouw voorkomt niet dat Glass Garden traag is, dialogen glijden als stroop over het scherm en zeker tegen het einde kringelen de fantasie van de schrijver en de gebeurtenissen in de werkelijkheid verwarrend door elkaar.

Waar de plot Guillermo del Toro’s onlangs verschenen film The Shape of Water, over de liefde tussen een zeemeerman en een stotterend meisje, al snel uitmondt in hysterische Disney, mist Glass Garden pit. Misschien moeten Del Toro en Shin eens praten…

Glass Garden ★★★ is te zien tijdens het Imagine Film Festival 2018

GLASS GARDEN_04

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s