Tiere: Zglinski’s onoplosbare puzzel

Are you cheating on me?

Psychologische thriller Tiere

De Pools-Zwiterse filmmaker Greg Zglinski schept er duidelijk plezier in mensen op een dwaalspoor te brengen. In zijn nieuwe speelfilm Tiere (Animals) tuimelt schrijversduo Anna en Nick van de ene in de andere verwarrende situatie. Je zal het het dierenspel maar spelen als er ineens een schaap voor je scheurende auto opduikt. Wat Zglinski daarmee beoogt, moet je vervolgens zelf uitpuzzelen.

Anna (Birgit Minichmayr) ondervraagt haar badkamerspiegelbeeld. ‘Are you cheating on me?’ Nick (Philipp Hochmair), degene die deze vraag waarschijnlijk later gesteld krijgt, is elders. Terwijl ze haar twijfels over hem heeft, worden voorbereidingen getroffen om vanuit Wenen naar een afgelegen chalet in de Zwitserse Alpen te verhuizen. Voor ze vertrekken laat bovenbuurvrouw Andrea (Mona Petri) zich uit haar raam vallen. Of niet? Mischa (Mona Petri), die op hun appartement zal passen, struikelt na de bezichtiging over een skateboard en wordt verbonden door een dokter met vier vingers. Of toch niet?

Wat de personages zien, is niet perse wat er gebeurt. Of, om preciezer te zijn, wat er op dat moment voorvalt.

Zglinski schotelt je situaties voor die doen denken aan David Lynch; als kijker zie je allerlei fragmenten en terwijl je hersenen vol goede moed blijven proberen om daar een coherent plaatje van te maken, creëert de filmmaker een steeds doller wordende setting. Het script schreef hij overigens niet (helemaal) zelf: Tiere werd een jaar of tien geleden geschreven door de Oostenrijkse scenarist Jörg Kalt die van plan was om het script zelf uit te brengen maar na voltooiing zelfmoord pleegde.

Vanuit hun ‘The Sound of Music’ chalet werkt Nick aan een kookboek en kinderboekenschrijfster Anna aan haar eerste thriller voor volwassenen. Je kunt ervan uitgaan dat dat manuscript, een beetje als in Nocturnal Animals, een verhaallijn op zich herbergt.

Schrijven is schrappen, maar te vrezen valt dat Zglinski teveel heeft weggelaten in Tiere. Wat er gebeurt is verwarrend voor de personages, én voor jou als kijker. Geen ramp in een film waar de puzzelstukjes uiteindelijk op hun plek vallen maar als Tiere eindigt, is er veel interessants gebeurd, goed gespeeld maar die freakin’ puzzel… die is echt nog niet af.

Tiere ★★★ was te zien tijdens het Imagine Film Festival 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s