Paolo Genovese serveert The Place ★★★★

Perfetti sconosciuti was een van de filmverrassingen van 2017. Zes vrienden besluiten tijdens een etentje hun telefoons op tafel te leggen, elke oproep of bericht wordt hardop aangenomen. De vrienden, die dachten geen geheimen voor elkaar te hebben, komen die avond heel wat te weten – en jij als kijker ook. Ook in The Place strooit Paolo Genovese gul met verlangens die mensen normaal het liefst voor zich houden.

Wat doe je eigenlijk als je iets weet wat je niet hoort te weten?

The Place, gebaseerd op de Amerikaanse televisieserie The Booth at the End, was voor het eerst in Nederland te zien tijdens het Imagine Film Festival. Een op het eerste gezicht verrassende keuze: Perfetti sconosciuti had een duister randje maar was bovenal een komisch drama.

In The Place ligt die verhouding anders: de setting (een tafeltje aan het raam van café The Place) oogt onschuldig, op het saaie af: er komen geen flashbacks of andere locaties in beeld, de film speelt zich volledig in het café af, maar de acteurs (veelal ook in Genoveses eerdere films te zien) blijken expressief genoeg om het spannend te houden. Met zo’n setting en cast kan The Place ook als toneelvoorstelling worden uitgevoerd.

De wensen die aan tafel worden uitgesproken klinken voorstelbaar (“ik wil mooier worden”, “ik wil dat mijn zoon beter wordt”), de oplossingen wereldvreemd. De man (Valerio Mastandrea) die de oplossingen aandraagt, vraagt bizarre prijzen voor hun wensen (“ik wil dat je zwanger wordt”, “ik wil dat je een meisje vermoordt”) maar de manier waarop de personages uiteindelijk zelf beslissen om te betalen, is niet minder intens.

De situatie klinkt abstract, maar de eenheid van plaats pakt goed uit: de gesprekken blijken zo strak te zijn geregisseerd, dat je ernaar kunt luisteren en tegelijk je gedachten kunt laten gaan over de diepere laag die Genovese met de dialogen aanboort. Wat is een verlangen waard? Wanneer heb je jouw droom bereikt? En hoe ver kun je gaan?

Met The Place verstopt Paolo Genovese wederom, met zijn meesterlijke gevoel voor dialoog en timing, een ethisch dilemma in een culinaire setting.

Een heftige boodschap kun je maar beter smaakvol te brengen.

The Place ★★★★ is vanaf 12 juli in de bioscoop te zien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s