Coming of age: skateboard of smartphone?

Vorige winter was het een makkie: wilde je meezwijmelen met een coming of age verhaal, dan keek je Call Me By Your Name. Nu is er keuze: Eighth Grade over de dertienjarige Kayla en haar vlogs of de dertienjarige skater Stevie in Mid90’s. Met wie kijk je mee? De ontwapenende Elsie Fischer of de innemende Sunny Suljic?

Sowieso scoren Bo Burnham en Jonah Hill met hun speelfilmdebuten hoog op de ‘moet je zien’-lijst…

Gucci

‘Gucci’ is de catching frase die Kayla inzet als ze vergeet hoe ze haar vlog moet eindigen. Origineel en ook raar en ongemakkelijk, precies zoals Elsie Fischer de dertienjarige Kayla neerzet. Cabaretier Bo Burham had zich geen betere hoofdrolspeler voor zijn speelfilmdebuut kunnen wensen.

In Eighth Grade kijk je mee met Kayla Day, de dertienjarige vlogster die al dan niet toevallig dezelfde achternaam draagt als de immer blunderende Jess (Zooey Deschanel) uit de hitserie New Girl. Met een provisorisch opgehangen laken en de webcam van haar paarsroze laptop, heeft Kayla in haar kamer een opnamestudiootje gefabriceerd. Ze maakt er filmpjes waarin ze lifehacks als ‘zo straal je zelfvertrouwen uit’ en ‘dit is hoe je vrienden maakt’ bespreekt. De stijl is overgenomen van allerhande make-up tutorials, de tone of voice is goudeerlijk. Superstoer, gezien Kayla aan het begin van de film wordt verkozen tot ‘stilste meisje van de klas’. Maar, zo licht ze toe: “dat ik niet veel praat op school, is gewoon omdat ik er geen behoefte aan heb. Niet omdat ik saai ben, ofzo”.

We volgen haar geploeter door het laatste schooljaar voor high school. Van onder tafels doorkruipen naar de coolste jongen van de klas tot in een kikkergroen badpak het zwembad van het populairste meisje van de klas inplonzen. Elsie Fischer, net klaar met haar eigen eighth grade toen ze voor de film werd gevraagd, zet Kayla en haar pogingen om geliefd te zijn zo oprecht neer dat je haar vanuit je bioscoopstoel wilt toeschreeuwen dat alles heus goed komt, en dat het niet erg is als je niet van bananen houdt.

Jonah Hill, de acteur die eveneens met een coming of age drama als maker debuteert, heeft het ook getroffen met zijn hoofdrolspeler: Sunny Suljic, misschien herinner je je hem nog als het jochie met de bloedende ogen in Yorgos Lanthimos’ obscure thriller The Killing of a Sacred Deer. Als de dertienjarige Stevie doet Sunny keihard zijn best om stoer te zijn, en wordt daar des te charmanter van.

Als Stevie zijn bully broer Ian (Lucas Hedges) zat is, sluit hij zich aan bij een groep skaters in Los Angeles. In skaten schiet hij niet vooruit, cool wordt hij in sneltreinvaart. Het is bitterzoet om te zien hoe zijn nieuwe vrienden, die hem eerst aanmoedigen om met hun mee te feesten, gaandeweg hun vat verliezen op de stuiterende dertienjarige. Dat Stevie, met rode wangen van de combi mixdrank + hete middagzon, een smak gaat maken, is onvermijdelijk. Maar hé, “what doesn’t kill you, makes you stronger”.

Mid90s, een waanzinnige film over vriendschap, en een dikke vette flirt naar het Smells Like Teen Spirit-tijdperk, is een must-see voor iedereen die tiener is (geweest).

Aan welke film geef jij je over? Die waarin je met Kayla opgaat in haar smartphonerealiteit? Die waarin je met Stevie terug flitst naar de nineties? Of laat je het kiezen schieten (mijn voorkeur!) en skate je naar de bioscoop om allebei de films te zien (smartphone op stil, graag).

Gucci

Eighth Grade en Mid90s draaien vanaf 21 februari in de bioscoop

Eighth-Grade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s