Us: welkom in het spiegelpaleis van Jordan Peele

Met Get Out breekt acteur Jordan Peele (1979) in 2017 in een klap door als maker. Us is zijn tweede film.

Voegt hij hiermee een opnieuw een verrassende horrorthriller toe aan zijn oeuvre?

*pas op voor spoilers

Papa Wilson wil in de zomer van 1986 perse Whack-A-Mole spelen op de kermis. Terwijl hij nepmollen neerslaat, glipt dochter Adelaide weg. Langs de zwerver met het bordje Jeremiah 11:11 (Peele is niet zuinig met symboliek), treft ze haar evenbeeld in het spiegelpaleis aan het strand van Santa Cruz.

En dan zijn we in het heden. Adelaide (Lupita Nyong’o) is zelf moeder en heeft – omdat geschiedenis zich nou eenmaal graag herhaalt – een man die naar datzelfde strand wil. Alles, de aankomst in het gedateerde vakantiehuis, haar ongemakkelijkheid, de eerste maten van de soundtrack (een slepende remix van Luniz’ hiphophit I got 5 on it), schreeuwt dat de boel op Scream-achtige wijze uit de hand gaat lopen.

Het jammere is dat dat ook gebeurt – op een manier die je sinds de spiegelpaleisscène voorziet. Peele houdt zich bij zijn leest: ook Us wordt gespeeld door een cast met voornamelijk Afro-Amerikaanse acteurs, hun karakters zijn grotesk en hebben duistere alterego’s gehuld in Casa del Papel-waardige overalls en met stemmen waar je instant kippenvel van krijgt. De sfeer is luguber, maar zo fascinerend als de plot van Get Out zich ontvouwde, zo glashelder is Us.

Peele volgt de regels van de horrorfilmwetten – met hier een daar een komische noot van echtgenoot Gabe (Winston Duke) – maar trapt daarbij in de valkuil van het ‘teveel willen’. Naast het zomerhuis en de kermis, komen de karakters ook in een ondergronds (metro)gangenstelsel. En brengen de alterego’s extra ongemak door een dik aangezette boodschap over oneerlijkheid in de wereld.

Kijkend naar Us val je van de ene in de andere escalatie, en de ontknoping haalt het niet bij die van droomdebuut Get Out. Maar: als Peele zich gematigder weet te herpakken, kunnen we ons over een jaar of twee op een fenomenale derde creatie verheugen.

Us ★★★ is vanaf 21 maart te zien in de bioscoop

Us

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s