IJselijk spannend: Trapped seizoen 2

Ze zijn schaars: tv-series uit IJsland.

Goed nieuws: Trapped (Ófærð), wereldwijd een van de grootste successen uit de IJslandse filmgeschiedenis, heeft er tien nieuwe afleveringen bij.

Is dit tweede seizoen net zo spannend als de eerste reeks?

Net als in The Bridge weten de makers een politiek thema spannend in beeld te brengen. Waar de locaties in Stockholm overwegend (g)rauw zijn, domineert in Trapped de woeste IJslandse natuur, een setting die doet denken aan de in Zweden gefilmde politieserie Midnight Sun. ‘Nordic noir’, de aanduiding voor crime series die zich afspelen in Noorse landen, is ook op Ófærð van toepassing.

Als de veerboot aan het begin van het eerste seizoen aanmeert in havenstadje Seyðisfjörðu, zit je niet meteen op het puntje van je stoel. Maar net als in Agatha Christies detective Murder on the Orient Express zijn de lijntjes tussen de passagiers korter en belangwekkender dan je aanvankelijk denkt. En wil je precies zien hoe rechercheur Andri Olafssun (Ólafur Darri Ólafsson) ze met elkaar in verband brengt.

Trapped seizoen 1 was een afgerond verhaal. Veel inwoners speelden er een rol in, maar door hoofdstad Reykjavic nauwer bij de plot te betrekken en iets verder het platteland in te trekken, blijkt er makkelijk genoeg materiaal voor tien nieuwe episodes.

Bij aanvang van seizoen twee werkt Andri als politiechef in Reykjavik. Daar steekt een man zichzelf én de minister van Financiën levend in brand. Hij komt uit Seyðisfjörðu, waar op dat moment gewerkt wordt aan een omstreden energiecentrale. Het aan elkaar knopen van deze lijntjes herenigt Andri met zijn vertrouwde team, op het moment dat de boeren het stadsplein bezetten met doodgeschoten schapen.

Met de trillingen van de eerste aardbeving, halverwege aflevering 1, stijgt de spanning al. En uiteraard rommelen de verhoudingen tussen de personages net zo ongeremd mee. Met Trapped seizoen 2 is IJsland een nog bingewatch-waardiger thriller rijker.

Trapped seizoen 2 is vanaf 26 maart verkrijgbaar op DVD en lumiereseries.com

image006

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s