Gloria Bell: nu dan met Julianne Moore

In 2013 won de Chileense actrice Paulina García een Zilveren Beer voor haar hoofdrol in Gloria, de dramedie over een vrouw van 58 die haar tegenslagen te lijf gaat met avondjes discodansen. Alleen, want Gloria begrijpt best dat ze haar kinderen of gesettelde vrienden niet mee uit krijgt.

De film, destijds prima ontvangen, is opnieuw gefilmd. Het script is (soms woordelijks) hetzelfde en de cast en locaties lijken sprekend, zij het dat de boel verplaatst is naar de VS en actrice Julianne Moore de titelrol vertolkt in Gloria Bell.

Wat brengt deze remake?

Paulina García mag dan een Zilveren Beer hebben gewonnen, Julianne Moore nam in 2015 een Oscar in ontvangst voor haar hoofdrol in Still Alice, de boekverfilming over de hoogleraar Alice Howard die al op haar vijftigste getroffen wordt door Alzheimer. In Gloria vertolkt Moore (1960) opnieuw een vijftigplusser die de klok probeert stil te zetten, met dit keer een veel luchtiger reden. “Girls just wanna have fun” – en zo ook Gloria Bell, een gescheiden vrouw met twee kinderen en een baan bij een autoverzekeraar.

Als dansend met een ander spot ze Arnold (John Turturro), eveneens gescheiden maar nog steeds in nauw contact met zijn ex en thuiswonende volwassen dochters. Hun eerste nacht onthult dat hij recent een maagverkleining is ondergaan, deze man leidde tot voor kort een heel ander leven en het is de vraag of hij klaar is voor Gloria.

Gloria Bell, voor wie het origineel niet kent, is een coming of age over een vrouw van middelbare leeftijd. Eentje die het er best moeilijk mee heeft om zich los te koppelen van haar volwassen kinderen; zoon Peter is net vader geworden, dochter Anne stelt haar voor aan een Zweedse surfdude. Maar ze weet zich te beheersen en zeker als ze Arnold ontmoet lijkt er een nieuwe, gelukkige fase aan te breken waarin ze voor het eerst een paintballpistool in handen krijgt en in Las Vegas landt.

Sebastián Lelio bracht, behalve in de eerdere versie Gloria (2013), de kwetsbaarheid van vrouwen die geen huisje-boompje-beestje leven leiden al eerder prachtig in beeld. In Una Mujer Fantástica volg je transgender Marina vanaf het moment dat haar vriend overlijdt en in Disobedience ervaar je Ronits moeizame rentree in de orthodox joodse gemeenschap waarin ze opgroeide. Zijn motivatie om Gloria opnieuw te filmen:

Because of my admiration for Julianne Moore.

Een bewondering die wederzijds bleek en leidde tot een film die vrijwel hetzelfde is als het origineel. Voor degenen die Paulina García niet hadden gezien een vermakelijke kennismaking met haar Amerikaanse evenknie. Voor degenen die Gloria al kenden een feestje der herkenning. Voor degenen in elk filmbezoek iets nieuws verwachten te ervaren een teleurstelling, want Gloria is cool maar geen spat veranderd.

Gloria Bell is vanaf 4 april te zien in de bioscoop

Gloria-Bell_st_1_jpg_sd-low

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s