The Lion King ♥♥♥ hartveroverende remake

Het begint een gewoonte te worden om Disney klassiekers opnieuw uit te brengen. Bekend verhaal, nieuwe filmtechnieken en hopla, na The Jungle Book, Dumbo, Aladdin en Beauty and the Beast, krijgt ook The Lion King (1994) na 25 jaar een tweede leven op het witte doek.

Is The Lion King (2019) meer dan een klassiek verhaal in een visueel vernieuwend jasje?

Idealiter is een remake meer dan mooier camerawerk alleen. Waar Beauty and the Beast (2017) nog vooral nieuwsgierig maakte naar de potentie van het opnieuw vertellen van een Disney-verhaal, weet Jon Favreau (The Jungle Book) je ook te raken met zijn versie van het savanne sprookje.

Het moment suprême, Mufasa toont zijn pasgeboren welp aan het koninkrijk. De kleine Simba kijkt angstig, zijn voorpootjes hangen omlaag. Het is totaal geen koninklijke pose maar des te geloofwaardiger. En dat is een bewuste keus geweest van filmmaker Jon Favreau, vertelt producent Karen Gilchrist:

He wanted to capture those things you can’t quite explain. (…) Not always having the perfect shot, the perfect sunrise, the perfect sky – that was really important to Jon.

Een safari in Afrika bracht hem op het idee om na The Jungle Book (2016) het leeuwenkoningsprookje opnieuw te filmen. Door live action en CGI te combineren, werd er een virtuele variant van de savanne gecreëerd waarin Jon ‘zijn’ Lion King kon maken.

Het ontroerende verhaal liet hij intact. De kleine, speelse Simba zoekt nog steeds de grenzen op van het koninkrijk, de gevolgen zijn nog steeds fataal. Ver van Pride Rock ontmoet Simba zijn ‘hakuna matata’s’ Timon en Pumbaa. Ze leren hem het jagen op wild af (vlees eten is verleden tijd ;)) en laten hem genieten van zijn opgedrongen ‘sabbatical‘ op het Ko Pha Ngan van de Afrikaanse savanne.

Eenmaal volwassen komt Nala (ingesproken door Beyoncé) hem halen. Nala maakt in deze remake de grootste transformatie door. Waar ze in het origineel vooral een leuk speelmaatje voor Simba was, is ze nu de aanjager om Scar (nog enger dan in het origineel) te stoppen, onder wiens heerschappij Pride Lands in een sneu, verdord landschap is veranderd.

Ook de soundtrack, misschien wel de meest bekende uit de filmgeschiedenis, is in ere gelaten – en verrijkt. In aanvulling op het werk van Hans Zimmer, draagt producent Pharrel Williams bij aan de remake van de bekende melodieën van Hakuna Matata en Can You Feel The Love Tonight, hoewel de romantiek tussen Nala en Simba minder wordt uitgespeeld dan in de getekende versie.

Het klassieke verhaal, waarin de held (Simba) eerst door het stof moet om tot inzicht te komen en de strijd aan te kunnen gaan, ontroerde in de nineties al. De remake is daar 25 jaar later een hartveroverende aanvulling op en zet weer een een paar stapjes richting een volwaardige, nieuwe live action Disney.

Voor we echter iets nieuws gaan beleven, staat eerst de kleine zeemeermin te trappelen om haar ge-remakete zeemeerminnenstaart te laten zien.

The Lion King ♥♥♥ is vanaf 17 juli te zien in de bioscoop

THE LION KING © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s