Penoza: nog 1x alle remmen los

Als de Amsterdamse topcrimineel Frans van Walraven wordt geliquideerd, duurt het niet lang voor zijn vrouw wordt bedreigd door types die nog ‘iets’ tegoed hadden van Frans. Carmen, ijzersterk neergezet door Monic Hendrickx, stelt zich niet op als zielige weduwe maar neemt de criminele touwen zelf in handen.

Vijf seizoenen lang beheerst ze miljoenen kijkers met haar onderwereldpraktijken en het voortdurende dilemma of ze dit kan maken naar haar drie kinderen toe. In de speelfilm Penoza: The Final Chapter neemt ze een besluit.

*pas op voor mogelijke spoilers

Voor het zover is, gooien de acteurs (de bekende cast, aangevuld met Maarten Heijmans als advocaat) onder leiding van regisseur Diederik van Rooijen (inmiddels aan de slag in Hollywood), nog één keer alle remmen los. Penoza: The Final Chapter rekent niet alleen af met Carmens dilemma maar ook met iedereen die geen volwaardige Nederlandse actiefilm kan noemen.

Verzin een uiting van geweld, en je krijgt ‘m te zien.

Bloedbad in de diner

Het was niet duidelijk of Carmen seizoen vijf had overleefd. De film leert dat ze is gevlucht naar Canada, een ongelukkige keus als de diner waar ze werkt wordt overvallen en Carmens poging om in te grijpen leidt tot haar arrestatie en uitlevering aan Nederland. De film is nog geen kwartier bezig of we hebben al een verkrachting en een vloer vol bloedende lijken gezien.

Meesterlijke ontsnappingsscène (of: geslaagde poging-tot)

In Nederland begint het vertrouwde kat-en-muisspelletje tussen Carmen en rechercheur Jim (Hajo Bruins). Ook in de rechtszaal vloeit bloed en een bezoekje van haar familie mondt uit in een meesterlijke ontsnappingsscène in een voetbalstadion (of in ieder geval een prachtige poging-tot). In tegenstelling tot een serieseizoen waarin je de actie kan uitspinnen, focust de film op een queeste bestaande uit drie opdrachten. Vervult Carmen die, dan is haar familie veilig.

In feite komt het neer op een opeenvolging van actiescènes waarin regisseur Diederik van Rooijen duidelijk zijn fantasie laat spreken. De overval in de Haarlemse Koepelgevangenis is bijna ballet. Wat ook werkt, is cinematografie die Mexico en Canada inleidt alsof je werkelijk de grens bent overgestoken.

Bloedbad in de doolhof

Van Canada naar Nederland eindigt Penoza in Mexico, op het landgoed van de drugsbaron waar Carmen eerder zaken mee deed. Zijn dochter Angelica wreekt zich (wraak is altijd een sterk motief), op weer zo’n verrassende manier: de familie Van Walraven wordt in een doolhof gedropt voor een bloederige slotscène.

Eind goed al goed, is in dit geval niet terecht maar met dit Laatste Hoofdstuk heeft de serie wel een gedroomde finale gekregen. Mits je een wervelstorm aan ludieke actiescènes kunt waarderen.

Penoza: The Final Chapter is vanaf 28 november te zien in de bioscoop

Penoza_-The-Final-Chapter_st_5_jpg_sd-low

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s