Été 85 ♥♥♥♥ dodelijk drama van Francois Ozon

Als de zestienjarige Alex omslaat met zijn zeilbootje, wordt hij gered door de twee jaar oudere, bloedmooie David. En dat niet alleen: hij wordt bij David thuis in bad gestopt, krijgt schone kleren, te eten en is al snel overal waar David is.

Été 85 is de negentiende speelfilm van Francois Ozon. Ken je zijn films, dan zal je meteen opvallen dat ook deze zomerse coming of age over een gecompliceerde liefde gaat, met een splash suspense.

Wat broeit er allemaal in ‘de nieuwe Francois Ozon’?

Bekijk de trailer van Été 85.

Spannende plot-twist
In 1982 werd Aidan Chambers young adult klassieker Dance on My Grave gepubliceerd in Engeland. In 1985 volgde de vertaling. Hoofdpersoon Alex (officieel Alexis) wordt van iets schandaligs beschuldigd, en als je het boek niet kent, ontdek je dat pas gaandeweg.

Ozon bouwt de spanning op een een fijne, nieuwsgierig makende, manier op. Hij verplaatst de setting van Engeland naar de Normandische kust, geeft Alex de rol van verteller om zijn gedachten te delen en om je soepel in de eighties-sfeer te brengen, wordt op de achtergrond In Between Days (The Cure) gestart.

De verdoemde geliefden
In Félix Lefebvre heeft Francois Ozon de gedroomde Alex gevonden; jong, mooi en naïef. Benjamin Voisin, die de rol van David speelt, staat tegenover hem als een jonge Jon Bon Jovi; duidelijk de populairste jongen van het strand, die Alex op allerlei manieren overrompelt. Zeker als hij Alex zijn belofte laat doen.

David heeft een innemende maar ook verwoestende manier van omgaan met anderen. Niet alleen Alex, maar ook de Britse au-pair Kate en de dronken jongen die ze na avondje uit op straat zien liggen, vallen in zijn charme-fuik. Daarmee doet David denken aan Patricia Highsmiths beroemde manipulator Tom Ripley (The Talented Mr. Ripley). Voisin hoeft zijn lippen maar te krullen en je weet dat zijn romance – met wie dan ook – tot verliezers leidt.

Dodelijk goed
Hoe de puzzelstukjes rondom Alex’ schandaal in elkaar vallen, geeft Ozon pas tegen het einde prijs. Été 85 kijk je in één ruk uit. Cinematografisch kunstwerk, zoals zijn historische drama Frantz uit 2016 was, is Ozons nieuwe speelfilm niet, maar voor een avondje zomerse suspense in eighties-sferen zit je goed.

Été 85 ♥♥♥ is vanaf 3 september te zien in de bioscoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s