marionette: thekla reuten in huiveringwekkende thriller

Kinderpsychiater Marianne Winter (Thekla Reuten) krijgt een ruim, maar donker ingerichte, kamer. Ze zal er zo kennismaken met Manny, een getraumatiseerde jongen die beweert dat hij de toekomst kan tekenen, bij voorkeur in zwart en bloederig rood.

Filmmaker Elbert van Strien (Zwart Water) breidde zijn korte film De marionettenwereld (1993) uit tot een speelfilm. Marionette is een neverending story met een huiveringwekkend begin…

Bekijk de trailer van Marionette

Ze draagt een trouwring, maar is solo naar Schotland verhuist. Dr. Winter “gewoon Marianne” vervangt de in haast vertrokken Dr. McVittie (Peter Mullan, Westworld). Zijn naam staat nog op haar deur en aan de wand hangen tekeningen die in zijn sessies zijn gemaakt.

De donkere lambrisering, de regen, de zwijgzame kinderen, … het voelt allemaal umheimisch in Schotland. Heel anders dan de zonverlichte patio waar je Marianne in flashbacks naar haar leven in de VS ziet zitten. Schotland lijkt geen voor de hand liggende plek voor een frisse start, maar Marianne krijgt haar cliënten een voor een aan de praat en ontmoet in de pub een man die ze leuke anekdotes ontfutselt.

de plek waar de buren je vonden na je vorige avond uit

Een lugubere vondst in haar bureaula, een ongemakkelijk telefoontje en een auto-ongeluk zijn allemaal te herleiden naar de tienjarige Manny (Elijah Wolf). Waar haalt hij de inspiratie voor zijn tekeningen vandaan? Wat kun je doen als ze werkelijk kloppen?

De situatie waar Marianne in verzeild raakt wordt al snel doodeng. Actrice Thekla Reuten (Red Sparrow, Overspel) en Elijah Wolf (T2 Trainspotting) zijn aan elkaar gewaagd en slepen je mee in hun psychologische kwellingen. Het zal geen verrassing zijn dat Van Strien inspiratie ontleende aan Roman Polanski’s klassieker Rosemary’s Baby (1968), hoewel Dr. Winter in het oorspronkelijke scenario een man was. En Manny lijkt, met zijn steeds wittere snoet en zijn kersenrode lippen, meer en meer op horror-icoon Chucky.

Marionnette is een knappe, huiveringwekkende thriller – maar dat het oorspronkelijk een kort verhaal was, namelijk de eindexamenfilm van Van Strien, begin je na een bruuske inval bij Manny wel te voelen. Tijd kan een rekbaar begrip zijn, maar hetzelfde geldt voor geduld. De vele herschrijvingen van het scenario; de film is in het afgelopen decennium op allerlei plekken en in allerlei versies gepitched, hebben hun weerslag op het eindresultaat. Dat gezegd zijnde, er is sinds De Lift (1983) niet meer zo’n spannende Nederlandse film geweest.

Marionette ★★★ gaat 29 september in wereldpremière tijdens het Nederlands Film Festival 2020. Vanaf 1 oktober is de film te zien in de bioscoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s