Thuiskijktip ❤️❤️❤️❤️ Babyteeth

Babyteeth was afgelopen winter favoriet op IFFR. De debuutfilm van Shannon Murphy, een theatermaker die eerder dit jaar enkele afleveringen van Killing Eve regisseerde, gaat over de vijftienjarige Milla.

Milla is verliefd, vol levenslust en onbeschrijfelijk ziek. Open je hart voor Babyteeth ❤️

Bekijk de trailer van Babyteeth

Milla, gespeeld door Eliza Scanlen (Little Women), biedt Moses zonder aarzelen 50 dollar aan als hij om geld vraagt. Ze wil er wel wat voor terug. Moses (Toby Wallace), uit huis verjaagd, drugsdealer en -gebruiker, speelt soepel in op haar verzoek om een nieuw kapsel. Zijn moeder is (hoe bizar toevallig) een bekroond hondentrimster, en met haar tondeuses helpt hij Milla aan een nieuwe coupe. Dat hij thuis niet meer welkom is, accentueert de spontaniteit van de knipactie.

Net als in Killing Eve, eveneens door Shannon Murphy geregisseerd, is gekkigheid met een rafelrandje eerder regel dan uitzondering.

Hoewel Milla al in scène 1 een onverklaarbare bloedneus krijgt, duurt het even voor je de ernst haar ziekte beseft. En dat is precies wat Milla, en de makers, willen overbrengen: Milla is in de eerste plaats een tiener, voor het eerst verliefd, muzikaal maar vaak niet gemotiveerd tot oefenen, en het regelmatig oneens met haar ouders; een impulsieve psychiater (Ben Mendelsohn) en een gedeprimeerde moeder (Essie Davis, The True History of the Kelly Gang, Game of Thrones).

In Babyteeth worden aan de lopende band atypische keuzes gemaakt. De film speelt zich af in Sydney, maar het Opera House en andere landmarks zul je niet zien. Tranentrekkende ziekenhuisscènes ontbreken eveneens in Babyteeth (de filmnaam verwijst naar Milla’s charmantste eigenschap: ze heeft nog een melkkies).

Herkenning en ontroering haal je uit de rebelse nonchalance waarmee Milla haar tienertijd, met alles wat daar bij hoort, afdwingt. Hoe duurzaam je wodka en een chemokuur kunt combineren, is de vraag. Maar Milla heeft oogverblindend blauw kapsel waarmee ze de show steelt en een bezorgde drugsdealer als chaperonne, en twee chaotische ouders die hun best doen om er voor hun enige dochter te zijn.

Wie last heeft van een winterdip, kan zich laven aan de zonnige lach van Milla, hoewel het venijn van haar ziekte niet wordt weggewoven.

Babyteeth is de debuutfilm van Shannon Murphy. En schrijfster Rita Kalnejais, van wie het toneelstuk Babyteeth in 2012 in première ging, had zich geen fijnere regisseur voor de verfilming kunnen wensen.

Babyteeth ❤️❤️❤️❤️ is vanaf 17 december te zien op Picl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s