De 20 beste films van 2020

In 2020 zag ik een recordaantal films vanuit huis. Het geritsel en gefluister dat ik in de bioscoopzaal om me heen hoor, werd vervangen voor een ronkende wasmachine of borende buurman. Stiekem…

... mijn voeten op de stoel voor me leggen hoefde niet, in mijn thuisbioscoop lag ik lekker onderuit. Lauwe popcorn (waarom at ik dat?) maakte plaats voor chips of thuisbezorgde pancakes. En hoewel niks de luxe van zo’n gigantisch bioscoopscherm vervangt, ben ik het concept ‘thuiskijken’ meer gaan waarderen dan ik aanvankelijk dacht.

Toch hoop ik dat 2021 vele bioscoopreleases gaat brengen (Dune!!). En dat er een mooi evenwicht gevonden wordt tussen bioscoopbezoekjes en ‘premières at home’, al zien de Netflix-bazen van de wereld dat waarschijnlijk precies andersom. Waar kijk jij naar uit in 2021?

Marie-Paule

Ik wil deze top 20 beginnen met een ode aan magie, met een eervolle vermelding voor het Franse sprookje La Belle Époque van Nicolas Bedot. Victor, een zestigplusser met een uitgeblust huwelijk, koopt een in scène gezette herinnering: de avond in de kroeg waar hij in mei 1974 zijn vrouw ontmoette. Een team van set designers en acteurs zorgt ervoor dat Victor de avond precies zo beleeft als hij het zich herinnerde. Wat is het waard om de avond van je leven opnieuw te beleven?

20. THE PERSONAL HISTORY OF DAVID COPPERFIELD

Door naar Charles Dickens. The Personal History of David Copperfield is een fantasievolle adaptatie van Dickens’ David Copperfield. Dev Patel (Lion), geflankeerd door o.a. Tilda Swinton, Gwendolyn Christie en Ben Whishaw, zet Copperfield op zijn allercharmantst neer.

19. Mrs Lowry & Son

Er is weinig, haast niks, spectaculairs te zien in Mrs Lowry & Son en toch gebeurt er veel. Voor Adrian Noble (1950), ervaren in de theaterwereld, is het pas zijn derde speelfilm. Chapeau, want de manier waarop hij de band tussen moeder (Vanessa Redgrave) en zoon (Timothy Spall) tot leven brengt, is bijzonder ontroerend.

18. shirley

Shirley Jackson (1916-1965) is de auteur van horrorverhalen als The Haunting of Hill House (1959). Met een vreselijk kapsel, een blouse met eendenprint, een klodder saus in haar mondhoek en een immer priemende blik maken fascineert Elisabeth Moss (die pretty girl-rollen bewust lijkt te mijden) van top tot teen als horrorschrijfster Shirley. Zonder meer de meest vileine dramafilm van het jaar.

17. gli anni più belli

Een rode scooter, een Napels accent, de geboorte van Arturo, een (v)echtscheiding, een duik in de Trevi-fontein en een vele voetbalwedstrijden. Drie vrienden blijven elkaar tegenkomen in The Best Years. Dat er veertig jaar verstrijkt in deze heerlijke zomerfilm voelen de personages net zo min als jij als kijker.

16. The Wild Goose Lake

Diao Yinan, die met zijn vorige film (Black Coal, Thin Ice) een Gouden Beer won, heeft een zowel stijlvolle als indringende gangsterfilm gemaakt. Een moderne film noir met wuxia (martial arts) invloeden die je bijna twee uur als gegijzeld op je stoel kluistert.

15. da 5 bloods (netlix)

Laat het maar aan Spike Lee (BlacKkKlansman) om vier veteranen terug te brengen naar Vietnam, waar de heren de confrontatie aangaan met hun oorlogsverleden en dat wonder boven wonder weten te combineren met gekibbel, grappen en de zoektocht naar een goudschat.

14. Ema

Ema, van de Chileense filmmaker Pablo Larraín, speelt in op je onderbuikgevoel. Want hoewel je allerlei kanttekeningen kunt plaatsen bij de staccato dialogen en de wispelturigheid van danseres Ema, valt niet te ontkennen dat Ema, met haar doordringende, bruine ogen en platinablonde haar, van alles bij je losmaakt.

13. rocks

De vijftienjarige Rocks uit Londen moet nadenken over haar toekomst maar wordt geleefd door het heden. Met een moeder die ervandoor gaat en een broertje die ze koste wat het kost aan haar zijde wil houden, is elke dag die ze doorkomt een mijlpaal op zich. Sarah Gavron (Suffragette) werkte voor het script nauw samen met de hoofdrolspelers, en die girl power voel je.

12. Antigone

Antigone is de nieuwe speelfilm van Sophie Deraspe, die al eerder op filmfestivals met haar werk in de prijzen viel. Het is een sterke keuze om de Griekse mythe als uitgangspunt te gebruiken voor een hedendaags immigrantendrama. En in Nahéma Ricci heeft ze een krachtige hoofdrolspeler gevonden.

11. Matthias et Maxime

Matthias et Maxime is een aangrijpend inkijkje in een emotioneel overhoop geraakte vriendschap. Een coming of age waarvan het zonde is teveel duiding te geven. Je laten leiden door Xavier Dolan, die het in zich heeft een groots filmmaker te worden, volstaat.

10 kajillionaire

Old Dolio (wie noemt zijn dochter zo?) wordt opgevoed door ‘ouders’ die oplichterij tot hun levensstijl hebben verheven. Er is niks dat niet met een (valse) handtekening of coupon wordt betaald. Tot Old Dolio om een verjaardagscadeau vraagt. Hoofdrolspeelster Evan Rachel Wood (Westworld) onderstreept met slapstick moves en serieuze vragen het belang van een veilig thuis.

9. babyteeth

Wie last heeft van een winterdip, kan zich laven aan de zonnige lach van de vijftienjarige Milla (Eliza Scanlen). Dat ze afschuwelijk ziek is, blijkt pas later. Knappe debuutfilm met lak aan tranentrekkende conventies, van Shannon Murphy (Killing Eve).

8. Jumbo

Jeanne (Noémie Merlant) wordt verliefd op een kermisattractie; Jumbo. Hoe bizar dit ook klinkt, het resultaat is een bijzonder gevoelige speelfilm, van Zoé Wittock, die niet onderdoet voor een klassiek liefdesdrama.

7. mank (netflix)

Mank gaat zogenaamd over het schrijven van Orson Welles’ Citizen Kane, door Herman J Mankiewicz (Gary Oldman), maar blijkt gaandeweg een pamflet over de ‘Golden Age’ in Hollywood waar de invloeden van nazi-Duitsland reeds voelbaar zijn. In deze onorthodoxe biopic van David Fincher, geschreven door zijn wijlen vader, schittert geen goud. Mank is met veel knipogen naar vroeger en oog voor detail gefilmd in zwartwit.

6. the lighthouse

Geen film maakte de lockdown zo voelbaar als Robbert Eggers vuurtorendrama The Lighthouse. Ook hier is gekozen voor nostalgisch zwartwit. Willem Dafoe (The Florida Project) speelt de beste rol van zijn loopbaan als wrokkige vuurtorenwachter, geïsoleerd van de buitenwereld met zijn knechtje Ephraim (Robert Pattinson). Waar in deze waanwereld maakt de werkelijkheid plaats voor een koortsachtige droom?

5. the assistent

The Assistent is te grauw om vrolijk van te worden, en zeker geen aanrader als je aan het begin van je carrière staat en ambities hebt in de mediawereld. Des te belangrijker dat Kitty Green de film heeft gemaakt, met de getalenteerde Julia Garner in de hoofdrol.

4. i’m thinking of ending things (netflix)

Charlie Kaufman (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) creëert met I’m Thinking of Ending Things opnieuw een film die je meer dan een keer moet zien om ‘m gezien te hebben. Een jonge vrouw (Jessie Buckley) wil ergens een einde aanmaken. Waaraan precies, is open voor interpretatie. Ze is onderweg met haar vriend (Jesse Piemons) om zijn ouders te ontmoeten. De avond verloopt als een kruising tussen Fargo, The Shining en een vleugje The Haunting. Of is het toch een dramafilm over een onzekere jongvolwassene?

3. Beanpole

Beanpole (Dylda) is een film van Kantemir Balagov waarin weinig wordt gesproken maar des te meer wordt verteld. De actrices maken met de rollen van Iya en Masha hun (speel)filmdebuut, en verbijsteren met hun hartverscheurende, invoelende speelstijl.

2. bacurau

Bacurau is een Braziliaans dorpje dat van de kaart lijkt weggevaagd. Door de beklemming die je er voelt, doet het dorp denken aan Lars van Triers Dogville (2009). De inwoners staan onder druk van lokale politici, maar dat is niet het enige. De mix van western, sciencefiction en horror houdt Bacurau, geregisseerd door Juliano Dornelles en Kleber Mendonça Filho, spannend tot de laatste scène.

1. A Hidden Life

A Hidden Life speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is geen vechtscène in te zien, maar ontroeren doet Terrence Malicks drama des te meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s