Lady Gaga overtuigt in A Star is Born

They liked the way I sounded… but they didn’t like the way I look.
★★★★★ Lady Gaga overtuigt in A Star is Born

Voor zijn debuut als regisseur kiest Bradley Cooper (Silver Linings Playbook) ervoor om een remake te maken van A Star is Born. Deze film, over een gevestigde alcoholverslaafde artiest die een jonge zangeres ontdekt, was voor het eerst te zien in 1937 en werd genomineerd voor zeven Oscars. Het is niet de eerste remake, ook in 1954 (met Judy Garland in de rol van zangeres) en in 1976 (met Barbra Streisand) werden er nieuwe versies van de dramatische muziekfilm uitgebracht.

Het voordeel van een remake is dat je een bestaande film ‘slechts’ opnieuw in beeld brengt. Het nadeel is dat mensen er al bepaalde verwachtingen van hebben, met een tegenvallende live-action productie of uitgerekte boekverfilming als gevolg.

A Star is Born staat of valt met de keuze voor de zangeres. In 2011 gingen er geruchten over een remake door Clint Eastwood met Beyoncé. Cooper koos niet voor Queen B. Zijn ‘star’, zelf speelt hij de rol van zanger Jackson, is Stefani ‘Lady Gaga’ Germanotti.

My nose is too big

Voor de rol van Ally grijpt Lady Gaga) terug op bepalende momenten uit haar leven. Ze wist zeker dat ze met haar neus nooit zou doorbreken. Dat ze naast haar cateringbaan een avond mag zingen in een nachtclub, was grandioos. In de film zingt ze met een dikke laag plamuur en zorgvuldig opgeplakte wenkbrauwen La vie en rose, een optreden waarmee ze Cooper in het dagelijks leven en in de film overrompelt met haar talent.

Shinen op een podium is voor Lady Gaga geen probleem en ook op de stage presence van Cooper, die net zolang met een stemcoach oefende tot zijn stem een octaaf lager/rockster-waardiger klonk, is niks aan te merken. In plaats van gelikte studio-opnames, koos Cooper ervoor om de zangpartijen eveneens op de draaidagen op te nemen. En tussen het filmen door, schreef Gaga mee aan de ontroerende soundtrack. Het nummer Shallow keert op meerdere momenten in de film terug – en laat je ook na afloop niet los.

Naast Lady Gaga heeft Cooper een indrukwekkende crew om zich heen verzameld. De close-ups van cinematographer Matthew Libatique (Black Swan) brengt de intense relatie tussen Ally en Jackson voor de kijker bijna obsceen dichtbij. En met filmlocaties als het Coachella Music Festival is het niet moeilijk om de sfeer van een liveconcert over te brengen.

Behalve een muziekfilm is A Star is Born ook een drama. Voor elk muzikaal succes dat Ally boekt, drinkt Jackson een extra whiskey (wat Cooper in het dagelijks leven ook een tijd deed). Je zou denken dat het een wig tussen hun drijft maar Cooper en Gaga overtuigen evenzeer met de kwetsbaarheid waarmee ze de liefdesscènes spelen.

Met A Star is Born is er zowel een geslaagde remake als een nieuw regietalent áls een veelbelovende actrice geboren. Het muziekdrama draait vanaf 4 oktober in de bioscoop.

A-Star-Is-Born_©-2018-Warner-Bros-Ent_All-Rights-Reserved

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s