Zondagmiddagfilm: Colette

Je eerste gedachten als je Gabrielle Sidonie Colette ziet:

Hé, da’s Coco Chanel.

Niet geheel toevallig, de schrijfster en mode-ontwerpster leefden in dezelfde artistieke Parijse kringen rond het Fin de siècle. Maar waar Chanel al decennia een internationaal icoon is, geniet Frankrijks meest beroemde vrouwelijke schrijfster voorbij de Franse grens minder bekendheid.

Aan de hand van filmmaker Wash Westmoreland (Still Alice) wandel je het leven in van Colette. Een kleine twee uur later staan haar Claudine-romans bovenaan je leeslijst.

Colette (1873 – 1954) groeit op in de Bourgogne. Geen kastanje, bloem of bladluis is haar onbekend. Grappig genoeg gedijt het plattelandsmeisje met haar meterslange vlechten eenmaal volwassen ook prima in de Parijse high society, aan de zijde van ‘auteur terrible’ Henri ‘Willy’ Gauthier-Villars (Dominic West). Net als Mary ‘Frankenstein’ Shelley, debuteert ook Colette onder de naam van haar echtgenoot, een stunt waar ook Colette later nog strijd om zal voeren.

Actrice Keira Knightley, bevallig als altijd, geeft Colette speels en oprecht gestalte. Cinematografisch gebeurt er in deze biopic weinig bijzonders maar een eigenwijze persoonlijkheid als Colette heeft dat ook niet nodig. Het enige dat afleidt zijn de kostuums, die Andrea Flesh duidelijk met zoveel liefde heeft ontworpen dat elk borduursel een award verdient.

Colette knipt haar vlechten af, haar Claudine-romans ontketenen een ‘Fifty Shades of Grey’-achtige hype en Colette groeit uit tot Frankrijks meest beroemde schrijfster. Zonder man maar zeker geliefd.

Colette ★★★ is vanaf 20 december te zien in de bioscoop

Colette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s