2018: jaar van creepy balletfilms

Dit jaar kon je in de bioscoop tot drie keer aan toe met gekrulde tenen ‘genieten’ van een film over (ballet)danseressen.

Climax

Aan de wand van het schoolgebouw staat een lange tafel, met een bowl sangria als blikvanger. De repetitie zit erop, een van de dansers werpt zich op als dj en de rest schuifelt om elkaar heen, praat na of drinkt sangria uit wegwerpbekertjes. De setting doet denken aan die van schoolfeesten, al is te hopen dat die niet zo extreem eindigen.

Groepsdruk, geforceerde seks, getrokken messen, … niks is te gek in Climax. Meer films over het artiesten/nachtleven brengen een broeierige sfeer (Belgica, The Hangover). Deze nieuwe speelfilm van de Argentijnse Gaspar Noé (Enter the Void, Love) is heviger: in feite is Climax een anderhalf uur durend hoogtepunt – zij het voor de meeste dansers eerder bloederig dan bevredigend. En met al de visuele, emotionele en auditieve hysterie is even rustig op adem komen voor jou als kijker evenmin een optie.

Red Sparrow

Red Sparrow is een thriller met vele, niet perse fraaie, gezichten maar wat beklijft is de girl power. Jennifer Lawrence, die de rol van danseres Dominika speelt, verongelukt, krabbelt op, wordt vernederd, slaat terug en vecht tot eindelijk duidelijk is dat je geen man hoeft te zijn om een James Bond of Jason Bourne-achtige rol te claimen.

Suspiria

Suspiria is een film waar je in wordt meegezogen. Dat was zo toen Dario Argento de horrorklassieker in 1977 uitbracht en gebeurt tot op zekere hoogte ook in deze versie van Luca Guadagnino.

Girl

Vergeleken met Girl is Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000) louter een feelgood film. Girl, de ongepolijste, Belgische variant op Billy Elliot, kijk je met gekrulde tenen. Maar de hier en daar overdramatische plotwendingen veranderen niet dat zowel de regisseur (Lukas Dhont) als de hoofdrolspeler (de zestienjarige Victor Polster) een ovatie verdienen voor dit extreem bijzondere speelfilmdebuut.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s