Beste films van 2018

Rauwe drama’s, genre benders, sprookjes met duistere randen. En een opvallend internationale lijst; de top 5 films komen elk uit een ander land.

Hier 15 filmfavorieten (+ 3 bonustips), die in 2018 in de Nederlandse bioscopen in première zijn gegaan.

15. CHARLIE EN HANNAH GAAN UIT

Charlie en Hannah gaan uit is als een caleidoscoop vol filmgenres. Vondsten waarmee de Vlaamse cineast Bert Scholiers een spectaculair regiedebuut neerzet. Lees meer

14. BURNING

Burning is, anders dan de titel/genre-typering doet vermoeden, geen thriller waarbij je op het puntje van je stoel zit. Wel brengen de flonkerende natuurlijke zonnestralen die cinematographer Hon Kyung-Pyo (Snowpiercer) zoveel mogelijk gebruikte, de dromerige Haruki Murakami-toon eerbiedig in beeld. Lees meer

13. SHOPLIFTERS

Van aangenomen dochter tot oma, deze boefjesfamilie ontroert je in elke scène. Met Shoplifters (Manbiki kazoku) heeft de Koreaanse Hirokazu Koreeda een ontroerende arthouse geschreven en geregisseerd over een gezin dat even apart is samengesteld als de manier waarop ze hun dagelijkse kost winnen.

  • Een andere Koreaanse aanrader is ecothriller Glass Garden, die te zien was tijdens het Imagine Film Festival

12. Zama

Van begin af aan is onduidelijk waar dit koloniale sprookje over gaat maar de gewaagde verfilming van Lucrecia Martel fascineert meteen. Zama met zijn zeevaarderskostuum, met modder besmeurde vrouwen en collega’s met witte pruiken struggelen met hun missie, tussen de lama’s, in een onbekende nederzetting. En jij kijkt geboeid toe.

11. LADY BIRD

Lady Bird laat zich gerust uit een rijdende auto vallen om haar onvrede te uiten. Met dit soort intense en tegelijk charmante acties vertelt filmmaker Greta Gerwig dat zij/Lady Bird niet puur opstandig is maar ook inventief, geestig en niet bang om op haar bek te gaan. Lees meer

10. LUCKY

Lucky is een regiedebuut waarmee acteur John Caroll Lynch zich in een klap kan meten met een arthouse tycoon als Jim Jarmusch (Paterson). Lees meer

9. BEAST

De combinatie van intrigerend spel en onderhuidse spanning, kenmerkend voor sterke thrillers, plaatst Beast in de rij van andere recente zenuwslopers als The Daughter(2015), Simon Stones variant op Ibsens The Wild Duck, of Yorgos Lanthimos’ The Killing of a Sacred Deer (2017). Lees meer

8. THE PLACE

Met The Place verstopt Paolo Genovese wederom, met zijn meesterlijke gevoel voor dialoog en timing, een ethisch dilemma in een culinaire setting. Lees meer

7. A STAR IS BORN

Voor zijn debuut als regisseur maakte Bradley Cooper (Silver Linings Playbook) een verrassend geslaagde remake van A Star is Born, met Lady Gaga in de hoofdrol. Lees meer

6. BLACKkKLANSMAN

Spike Lee verfilmde Ron Stallworth’s verbijsterende levensverhaal, opgetekend in het boek Black Klansman, in een tijd waarin Amerika een op z’n zachts gezegd rechtse president heeft. Je voelt de relevantie van BlacKkKlansman vanaf het moment dat de jonge Ron Stallworth zijn afrokapsel in model brengt als hij eind jaren zeventig het politiebureau inloopt, klaar om bij de KKK te infiltreren. Lees meer

5. GIRL

Deze ongepolijste, Belgische variant op Billy Elliot, kijk je met gekrulde tenen. Maar de hier en daar overdramatische plotwendingen veranderen niet dat zowel de regisseur als de hoofdrolspeler een ovatie verdienen voor dit extreem bijzondere speelfilmdebuut. Lees meer

4. Good manners

Good Manners (As Boas Maneiras) van de Braziliaanse filmmakers Juliana Rojas en Marco Dutra ademt dezelfde duistere sprookjessfeer als Guillermo del Toro’s Pan’s Labyrinth en het eveneens dit jaar uitgebrachte The Shape of Water. Clara, de nanny van de zwangere Ana, ontdekt in Good Manners dat haar bazin bloederige stunts uithaalt als ze slaapwandelt. En dat is nog maar een voorbode van wat haar te wachten staat als de baby wordt geboren.

  • In deze categorie is ook het Scandinavische ‘sprookje’ Gräns de moeite waard!

3. DEN SKLYDIGE

Dramatische eenheden (plaats, tijd, handeling) zijn al zo oud als de wereld. Dat teruggrijpen op deze vertelstructuur ook in de 21ste eeuw zenuwslopend spannende verhalen oplevert, bewijst Gustav Möller met zijn speelfilmdebuut Den skyldige (The Guilty). Lees meer

2. CALL ME BY YOUR NAME

Een film als een romantisch gedicht; mooi, vol verlangen, niet vrij van pijn. Een film over een eerste liefde. Een film die je voor altijd bijblijft omdat Timothée Chalamet (1995) de zeventienjarige Elio zo hartstochtelijk mooi speelt. Een film die, hoewel bitterzoet, beter smaakt dan chocolade. Lees meer

1. THE FLORIDA PROJECT

The Florida Project neemt je mee op vakantie in een sloppenwijk, vermomd als vakantiepark. Of andersom. Want filmmaker Sean Baker showt met ontroerende en speelse taferelen beide kanten van een medaille die mogelijk dichterbij jouw eigen leefomgeving ligt dan je dacht. Lees meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s