In première: Almodóvars The Human Voice

You always came back. Until three days ago. Tilda Swinton in Pedro Almodóvars adaptatie van La Voice Humaine (Jean Cocteau)

25 maart gaat The Human Voice in première op Picl en Vitamine Cineville, met een Q&A met Pedro Almodóvar en Tilda Swinton.

Bekijk de trailer van The Human Voice

*pas op voor mogelijke spoilers

Toneelschrijver Jean Cocteau schreef La voix humaine in reactie op kritiek dat zijn stukken te weinig vrijheid boden aan de acteurs. La voix humaine, de menselijke stem, is een monoloog waarin een vrouw haar ex – die haar recent heeft verlaten – aan de telefoon heeft. Wat de man antwoordt, is onbekend, wat alle ruimte voor eigen interpretatie geeft. Is er eigenlijk wel iemand aan de andere kant van de lijn?

La voix humaine is sinds de première in 1930 vele malen bewerkt. In 2009 bracht Haline Reijn (Toneelgroep Amsterdam) de monoloog op de planken, gevolgd door De andere stem in 2016, een monoloog waarin Ramsey Nasr (Toneelgroep Amsterdam) zijn weerwoord geeft op het relaas van de vrouw.

Almodóvar werd in de jaren zeventig gegrepen door Rosselini’s filmbewerking van het stuk; L’amore (1948) en brengt nu met The Human Voice zijn eigen filmversie.

Een eerste opvallende keus is Almodóvars breuk met de vierde muur: actrice Tilda Swinton loopt de loods in waar de set/haar huis is gebouwd. Staat ze op haar balkon, dan ziet ze geen skyline maar de muren van de loods. Zwenkt de camera omhoog, dan zie je als kijker precies hoe het huis is opgebouwd – ingericht in het voor Almodóvar kenmerkende warme kleurenpalet.

De eerste keer dat de telefoon gaat, mist ze de oproep. Daarna plugt ze haar oortjes in (hier geen vintage telefoonhoorn) en start Het Exit Gesprek. Tilda Swinton (We Need to Talk About Kevin, Suspiria) is een actrice die zo’n monoloog overtuigend uitspeelt: met haar krachtige stem, expressie en onverbiddelijke blik is ze een getroffen vrouw in optima forma. Van het moment dat ze haar net gekochte gereedschap in haar designertas stopt tot en met het explosieve einde.

La voix humaine heeft er een legendarische uitvoering bij.

25 maart gaat The Human Voice in première op Picl en Vitamine Cineville, met een Q&A met Pedro Almodóvar en Tilda Swinton. Vanaf 30 april is de korte film online te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s