The Children Act: een nieuwe Ian McEwan

Drama komt nooit alleen bij bestsellerauteur Ian McEwan. Zijn roman De Kinderwet (2014) verhaalt over een ernstig zieke, zeventienjarige Jehova-getuige die weigert een bloedtransfusie te ondergaan. Gezien zijn minderjarigheid is het aan rechter Fiona Maye om hier een besluit over te nemen.

Meer dan over de zieke Adam, gaat De Kinderwet over een kritieke fase in Fiona’s leven, en hoe ‘de zaak Adam Henry’ die beïnvloedt. Net als in eerdere boekverfilmingen; Atonement (2007), On Chesil Beach (2017), smeert McEwan de drama’s van verschillende personages, van verschillende generaties, uit over langere tijd; maanden, soms jaren. Niet plat, niet te zwaar maar wel op een manier dat je denkt: ik weet wat er komen gaat.

En dan ligt het bij de verfilming van zo’n verhaal, in dit geval The Children Act, in de handen van de acteurs en crew om je tóch bij de les te houden…

In een smaakvolle zwarte jurk, keurig gekapt, zit Fiona Maye (Emma Thompson) gebogen over een dossier. Ze is thuis, maar tijd voor haar man Jack (Stanley Tucci) heeft ze niet. Áls ze haar dossiers al weglegt, is het om te oefenen voor een piano recital. Net als Florence, hoofdpersoon in McEwans On Chesil Beach, uit ze zich liever in klassieke muziek dan in menselijk contact.

De welgestelde, hoogopgeleide hoofdpersonages die hun emoties het liefst verstoppen onder hun Burberry trechcoats worden door production designer Peter Francis al even keurig in beeld gebracht. Van de ‘achteloos’ door Fiona uitgeschopte pumps (die precies bij de beige vloer passen) tot het lichtrode spoortje lippenstift onder haar mond na een onverwachtse kus, eleganter kan een drama niet zijn.

Het zal geen verrassing zijn dat actrice Emma Thompson (Howards End, Bridget Jones) de chique, beheerste toon die haar hoofdrol vereist uitstekend weet te vatten. Tegenspeler Fionn Whitehead, die de rol van Adam Henry speelt, heeft die ervaring nog niet, zijn teksten komen er steeds net te snel, net te emotioneel uit. Daar moet wel bij gezegd dat The Children Act sinds Dunkirk (2017) pas zijn tweede speelfilm is.

Het scenario is strakker dan dat van eerdere McEwan-verfilmingen. Emma Thompson speelt prachtig. Toch overstijgt The Children Act geen moment je verwachting.

The Children Act ★★★ is vanaf 20 september te zien in de bioscoop

The-Children-Act

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s